Fest of Fifty

2023.05.19. 15:53

A Parno Graszt és Goran Bregovic is zenél a mikepércsieknek

Pünkösdi fesztivált tartanak május végén.

Parno Graszt-koncert a tavalyi Campus Fesztiválon

Forrás: Napló-archív

Különböző műfajok külföldi és hazai ismert előadói lépnek fel a Fest of Fifty by Roby Lakatos nevű pünkösdi fesztiválon május 25-től 28-ig Mikepércsen. A szervező Roby Lakatos világhírű hegedűvirtuóz, aki szerint a rendezvényen „a Szentlélek találkozik a zenével”.

Roby Lakatos az MTI-nek elmondta, hogy a Fest of Fifty-n nemcsak koncertek lesznek, hanem kiállítás, beszélgetések, performanszok, gasztronómiai kínálat és istentisztelet is.

Roby Lakatos felidézte, hogy tavaly nyáron Micheller Myrtill énekesnő hívta fel telefonon azzal, hogy ugorjon be helyette egy koncertre Mikepércsen, a templomkertben, mert sajnos ő megbetegedett.

„Fel is léptem, nagyon jól sikerült a koncert, és az is kiderült, hogy régről ismerem a helyi református lelkészt, Czapp Józsefet, akivel annak idején Hollandiában találkoztam, ahová egyetemre járt. Később csináltam Mikepércsen még egy koncertet, aztán közösen kitaláltuk, hogy szervezzünk meg egy fesztivált, ami mindkettőnknek régi álma volt” - idézte fel Roby Lakatos a kezdeteket.

Mint kifejtette, a Fest of Fifty név természetesen onnan jön, hogy a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösdöt a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli.

Roby Lakatos az MTI-nek elmondta, hogy a nyitónapon, május 25-én csütörtökön a Parno Graszt és Goran Bregovic játszik, pénteken dzsessz-rock nap lesz a Németországból érkező gitáros, Joscho Stephan Triója, a godfater, és bátyja, a szaxofonos Tony Lakatos Brasil Projectje fellépésével. Május 27-én szombaton Ferenczí György és a Rackajam, a BrassTime, a Pannonia Art, a Roby Lakatos Ensemble, Palya Bea, Czirják Tamás, Lisztes Jenő és Orbán György ad koncertet, míg a zárónapon, vasárnap Kökény Tamás, Csikós Vilmos, Csikós Anett, a Ladányi Gábor Trio, a Még Egy Kört Gipsy Band, a Myrtill and the Swinguistique, valamint a Mojo ft Wild Cow Sonny játszik.

„A fesztivál különlegessége, hogy minden koncert végén felmegyek a színpadra és bekapcsolódom az adott produkció utolsó számába. Ez minden alkalommal teljes improvizációt jelent, úgyhogy izgatottan várjuk, mi sül ki belőle. Tátrai Tibuszékhoz, a godfaterhez elektromos hegedűvel megyek” - fogalmazott a hegedűs az MTI-nek.

20220724 Omega emlékkoncert Keszthely fotó: Szabolcs László
Roby Lakatos hegedűvűész
Forrás: MW-archív

Kitért arra, hogy saját fellépésén unortodox cigány fúziós zenét fog játszani a zenekarával, vendégként velük lesz Léo Ullmann párizsi hegedűs.

A Fest of Fifty-t a református egyházközség rendezi. Vasárnap reggel zenés istentisztelet lesz a mikepércsi templomban, amelyen Roby Lakatos lánya, Myriam énekli a dicséreteket, ezt követően klasszikus koncert lesz Belgiumban élő fiatal magyar tehetségek közreműködésével.

A fesztivál része egy képzőművészeti kiállítás, amelyen Hanyu Zsolt festményei láthatók a mikepércsi református templomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában