Helyi kultúra

2023.05.29. 12:46

Kiváló lehetőség Körösszegapátiban, most mégis megcsappant az érdeklődés

A Körösszegapáti iskola táncosai: középen Pintye Edit iskolavezető és Grósz György táncoktató

Forrás: Vmirjáncki József

Nincs könnyű dolga a településen Grósz György tanár táncoktatónak, aki a Békés megyei Kétegyházáról jár a fiataloknak táncot tanítani. Az utóbbi időben megcsappant tanulói létszám egy kis iskolánál ez nem kedvez a csoportok működéséhez. Különösen a fiúk száma kevés.

Grósz György kéthetente jár Körösszegapátiba. Nagy gyakorlata van a különböző népek táncainak tanításában. A bihari részen lévő román nemzetiségiek lakta Bedő, Furta, Körösszakál és Körösszegapáti települések iskoláiban tanít néptáncot a Békés megyei Lökösháza és Magyarcsanád települések mellett.

Tevékenységét az Országos Román Önkormányzat támogatja. A Körösszegapátiba való utazását a helyi román önkormányzat fizeti. Kéthetenként próbálnak a gyerekek, de ha szereplésre kérik fel a tánccsoportot, több próbát és sűrűbben tartanak.

Most, a tanítási év befejezése előtt Gyulán rendezik meg a Perenita táncbemutatót, arra készülnek egy olténiai és fogarasi páros tánccal.

Grósz György tanár úr elmondta, hogy a tánccsoport tagjai közül a jól szereplő táncosoknak lehetőséget biztosítanak a nyáron tánctáborban gyakorolni, fejleszteni tánctudásukat. A tábor helye a Romániai Tomesti település, ahol nagy hagyománya van a néptáncnak. Ott a tánctáborban lehetőség lesz a fiataloknak tánctanuláson túl kirándulásra, barátkozásra is. 

Vmirjáncki József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában