Helyi kultúra

2023.05.12. 20:43

Az Izraeli Filmnapok alkalmat ad a megismerésre

A 75 éves ország filmművészetének legfrissebb darabjaiból válogat az Apolló programja.

Forrás: Miskolczi János

A Megbocsátás című vígjáték vetítésével háromnapos izraeli filmünnep kezdődött az Apolló moziban pénteken. Az eseményt dr. Hunyadi László, Izrael tiszteletbeli konzulja nyitotta meg. Elmondta, a programmal a szervezők a modern Izrael fennállásának 75. évfordulója előtt tisztelegnek, amelyet a napokban Debrecenben is megünnepeltek.

– Amikor egy filmet nézünk, nemcsak szórakozunk, kikapcsolódunk, vagy épp elmélkedünk, hanem lehetőségünk van belelátni egy számunkra ismeretlen, távoli világ mindennapjaiba, szokásaiba, felfedezni a legkülönbözőbb gesztusokat – hangsúlyozta Puskás István alpolgármester a nyitányon.

Debrecen, Izraeli Filmnapok, Apolló
Forrás: Miskolczi János

Kiemelte, az Apollónak fontos szerepe van a kultúrák közötti közvetítésben, itt, Debrecenben, s erre nagy szükség van egy egyetemvárosban. A Debreceni Egyetemen több mint száz országból érkező, legalább hétezer külföldi diák tanul, köztük több száz izraeli hallgató. – Fontos, hogy legyenek a városban olyan alkalmak, amelyeken a kultúrák, a különböző nemzetiségű emberek találkozhatnak, ismerkedhetnek egymással – mondta.

Debrecen, Izraeli Filmnapok, Apolló
Forrás: Miskolczi János

Az Izraeli Filmnapokon szereplő kortárs alkotások megtekintése jó lehetőség erre: május 13-án a Fügefa című drámát, 14-én pedig a Golda című dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők. 

HaBe


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában