Helyi kultúra

2023.05.22. 11:28

Egy csokornyi programot ajánl nézői figyelmébe a Csokonai Színház

Házaspárbaj, operett a hadifogolytáborban, és egy gyilkosság következményei – mindemellett folytatódik az Országos Színházi Találkozó.

A Julius Caesar a hónap végén lesz látható a Csokonai Fórumban

Forrás: Csokonai Színház

Yasmina Reza Az öldöklés istene című drámájával hétfőn 19 órától, a Szolnoki Szigligeti Színház játékával folytatódik az Országos Színházi Találkozó a Csokonai Fórumban. 

A magyar származású francia írónő fekete komédiája 2009-ben megnyert minden jelentős írói díjat (Laurence Olivier-díj, Tony-díj), 2011-ben pedig Roman Polanski készített belőle remek filmváltozatot. Reza súlyos kérdéseket feszeget éles szatírával, kacagtató komédiával. A történetben két kisgyerek összeverekedésének apropóján az áldozat szülei meghívják a támadó gyermek szüleit lakásukba, hogy tisztázzák a dolgokat. A hangulat nagyon hullámzó lesz mind a házastárs vitában, mind az egyszemélyes konfliktusok során – olvasható a Csokonai Színház közleményében.

Tasnádi István október elején, a József Attila Színházban bemutatott Szibériai csárdását gyakran állótapssal jutalmazza a közönség. Az I. világháborúban Szibériában magyar hadifoglyoknak parancsra el kellett játszaniuk a Csárdáskirálynőt. Hazatértük azon múlt, hogy tetszik-e a tábornoknak a produkció vagy sem. Jobb híján – az oda hurcolt lúdtalpas, karikalábú honvédek és tisztjeik játszották a női táncos szerepeket is. A nehézségeket fokozta, hogy részben emlékezetből, részben pedig orosz-francia fordítási töredékek alapján írt szövegkönyvből kottázták le a partitúrát. Sikert csak az egykori bécsi és budapesti Csárdáskirálynő-előadások ünnepelt karmesterével tud aratni a szedett-vedett társulat, ő viszont meglehetősen szkeptikus, és nem hisz az előadás sikerében – egy ideig… 

A Szibériai csárdást május 27-én 18 órától láthatja a közönség.

A Julius Caesarban Shakespeare azt a dilemmát boncolgatja, hogy meddig mehet el az ember a hatalomért. Egy demokratikus rendszert hogyan lehet szinte észrevétlenül diktatúrába fordítani, úgy, hogy az valójában a nép akaratából váljon azzá. 

A darab a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégelőadásában, Gáspár Sándor főszereplésével, Bagó Bertalan rendezésében május 29-én (hétfőn) érkezik a Csokonai Fórumba.

Május 24-én (szerdán) 17 órától Máthé András, a Csokonai Színház hivatalos fotósa tart tárlatvezetést a saját alkotásaiból rendezett Színházi pillanatok című kiállításban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában