Scheiber Sándor-díj

2023.05.24. 14:32

Bibliai héber-magyar szótárjáért kapott rangos díjat a debreceni kötődésű Egeresi László Sándor

Fürjes Zoltán helyettes államtitkára (j) átadja az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem néhai vezetőjének emlékére alapított Scheiber Sándor-díjat Egeresi László Sándornak, a Károli Gáspár Református Egyetem docensének

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Egeresi László Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem docense kapta idén a Scheiber Sándor-díjat a Bibliai héber-magyar szótár megírásáért. Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át szerdán Budapesten, írja az MTI.

Fürjes Zoltán úgy fogalmazott, „az egység ékes példája a mai közös ünnep, a zsidó közösségért való munkálkodást elismerő díj ugyanis egy reformátushoz kerül”.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy Scheiber Sándor és Egeresi László Sándor is „hídemberek". Scheiber Sándor ugyanis azt vallotta, hogy a vallási felekezeteken belül és a vallási felekezetek között sem szabad harcnak lennie, hiszen „ugyanabban a teremtőben hiszünk, testvérek vagyunk”, és együtt kell fellépni mindazon erők ellen, amelyek megkérdőjelezik „a teremtő létezését”, és „mindent el akarnak törölni, ami isteni, ami szent” - mondta Fürjes Zoltán.

Hozzátette, Egeresi László Sándor a Bibliai héber-magyar szótár megalkotásával létesített hidat, szótára ugyanis segíti, hogy a magyar nyelv gazdagsága a Biblia olvasása közben is kiteljesedjen, ami azért fontos, mert „csak akkor tudunk aszerint cselekedni, ha értjük is, ami benne foglaltatik”.

Egeresi László Sándor Sárospatakon született 1970-ben, ott végezte el a gimnáziumot is.

Debrecenben szerzett református lelkészi diplomát, Egerben pedig tanárit.

Ösztöndíjjal tanult Amerikában és Svájcban, doktori tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetemen végezte. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Ószövetségi tanszékének docense. Nős, négy gyermek édesapja.

A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért - a magyar kultúra szolgálatában - kimagasló munkát végeztek. Scheiber Sándor (1913-1985) a nyelvtudományok nagydoktora, a Magyar Izraeliták Országos Rabbitestületének elnöke és 1950-től az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója volt. Kutatói munkássága során héber kéziratokkal, az úgynevezett geniza-kutatással foglalkozott, és a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő dokumentumok teljes feldolgozására vállalkozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában