Könyvbemutató

2023.04.03. 14:35

Könyv készült a polgári zsidókról

Évek kutatómunkája után vasárnap mutatták be azt a kiadványt, amely a megye északi részén lévő Polgár város zsidóságát, annak múltját tárja az olvasók elé.

Frölich Róbert főrabbi a temetőben emlékezett a holocaust polgári áldozataira.

Forrás: Weisz György-archív

Fotó:

A szerző, Venyigéné Makrányi Margit, ma már nyugdíjas könyvtárigazgató elmondta, 1944 előtt közel ötszáz izraelita élt a településen, a lakosság öt százaléka vallotta magát zsidónak. Megbecsült közösség volt, saját iskolával, zsinagógával, orvossal, tanítókkal. Ma már senki sem képviseli a felekezetet a településen.

A bemutatót a zsidó temetőben tett emlékezés előzte meg. Dr. Frölich Róbert országos főrabbi megemlítette, 76 év után lehet ismét hivatalos istentiszteletet tartani a kisvárosban, mert újra a helyszínen tartózkodott tíznél több, felnőtt zsidó férfi. Elhelyezték az emlékezés kövét az egykori vallási vezető, Menachem Mendel sírjánál.

Az ünnepség, közel kétszáz fő részvételével az Ady Endre Művelődési Központban folytatódott, ahol a megjelenteket - Izrael Állam konzulját, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetségének Elnökét, a Barankovics Izraelita Műhely Elnökét, a miskolci, nyíregyházi, nagykállói és határon túli hitközségek képviselőit - Tóth József polgármester köszöntötte, majd a Szomszédaink voltak című könyv bemutatója után a vendégeket megajándékozták a több, mint kétszázötven oldalas, archív fotókkal is ellátott művel.

Weisz György

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában