Tárlat

2023.04.22. 19:27

Különleges nemzetközi kiállítás nyílt a debreceni Modemben - fotókkal

Az újrajátszás művészete került a fókuszba a szombaton megnyílt tárlaton.

Forrás: Kiss Annamarie

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ szervezésében nyílt Re:Re címmel tárlat, amely a művészeti újrajátszások – úgynevezett artistic reenactmentek – működés- és létmódját, antropológiai, szociokulturális, (művészet)történeti kontextusait tárja fel a néző előtt. Az ünnepélyes megnyitót április 22-én tartották Debrecenben.  

– Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ilyen egyedülálló nemzetközi tárlatot tudunk a Modemben ma megnyitni. A korábbi külföldi kiállításokat, amelyek a művészi újrajátszást tematizálták, főként performanszművészeti és multimediális akciók jellemezték. Ezzel szemben a Süli-Zakar Szabolcs által rendezett kiállítás vállaltan új kontextusba helyezi az artistic reenactment különböző művészi törekvéseit, bemutatva annak sokszínűségét, hogy mediálisan, technikailag és anyaghasználati szempontból is mennyire gazdag táptalaj – emelte ki köszöntőjében Vizi Kata, a Modem ügyvezető igazgatója. Elmondta, habár a tárlat a kelet-közép-európai alkotásokat és művészeket helyezi előtérbe, hangsúlyozva a Modem egyik fontos célkitűzését – a regionális kapcsolatok és párbeszédek fontosságát –, egyúttal igyekszik kiterjeszteni az artistic reenactment fogalmát és a kiállító művészek körét is.  

A felkért művészek sorában olyan alkotók is vannak, akik korábban hazájukat képviselték a Velencei Biennálén, úgymint Jeremy Deller, Zbigniew Libera, Ingela Johansson, Irina Botea Bucan, Kis Varsó vagy Takahiro Iwasaki. – Megtiszteltetés bemutatni továbbá olyan alkotókat is, akikkel a Modem már dolgozott együtt, vagy akiknek alkotásai a gyűjteményünk gazdagítják. Ők Tasnádi József, Bögös Lóránd, Tóth Kinga, Erhardt Miklós, Schuller Judit Flóra, Pettendi Szabó Péter, Katharina Roters, Szolnoki József és a Société réaliste. Továbbá nagy öröm először kiállítani Misota Dániel, Esterházy Péter, Lola Arias és Hofgárt Károly műveit is – sorolta az igazgató. Hozzátette: a tárlat további érdeme, hogy a készülő katalógusban először publikálják magyar nyelven a művészi újrajátszások témájában leggyakrabban hivatkozott, legfontosabb kutató, Inke Arns német művészettörténész írását, aki szakmai elismeréséről biztosította a kiállítás kurátorát a megküldött koncepció megismerését követően. A folytatásban Fazakas Gergely Tamás egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének igazgatója, a Magyar Emlékezethelyek Kutatócsoport kutatásvezetője nyitotta meg a tárlatot. Ezt követően pedig Süli-Zakar Szabolccsal és a jelen lévő művészekkel, Tóth Kinga performanszával tartottak kurátori tárlatvezetést. Az ünnepélyes megnyitón a Sonus ütőegyüttes működött közre.

BS 

Újrafelfedezés

A művészi újrajátszás olyan sajátos, döntően részvételen és együttműködésen alapuló performatív eljárásokat jelent, amikor a művész előtérbe állít egy már lezajlott történést, vagy megelevenít egy általa közvetlenül nem feltétlenül megtapasztalt, de a kulturális emlékezethez hozzátartozó eseményt, esetleg újrabeállít, új kontextusba helyez egy (mű)tárgyat. Ekkor a múltra való hivatkozás nem pusztán a történelem és a megtörténtek megerősítése vagy épp öncélú újra át- és megélése, hanem az itt és most szempontjából mindig másként hozzáférhető és megtapasztalható emlékkép és hagyomány kritikai újrafelfedezése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában