Helyi kultúra

2023.03.17. 16:28

Hímzéseit, mézeskalácsait hagyta örökül a nádudvari Katonáné Kalmár Terézia

Azon kevés alkotók egyike, aki két szakmában is népi iparművészi címig vitte.

A kiállítás létrejöttének két motorja Terike húga, Ludmanné Kalmár Piroska és fia, Katona István

Forrás: Marján László

Katonáné Kalmár Terézia a helyi közélet szerény, csendes alakja volt, aki kézzel készített hímzéseivel, mézeskalácsaival tette le névjegyét a város és a szakma előtt – két éve, 65 évesen hunyt el. Emlékét őrizve, munkásságát és kedves személyiségét felidézve nyílt kiállítás elsősorban hímzéseiből – hiszen a mézeskalács egy kevésbé időtálló portéka – március 14-én, kedden az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár galériáján.

Maczik Erika polgármester köszöntőjét követően dr. Takácsné Baranyai Etelka, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium címzetes igazgatója nyitotta meg a tárlatot. Méltatással emlékezett Terikére Virágos Lajosné Kozák Anikó hímző népi iparművész, a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület titkára, valamint Dávidné Szmeló Judit mézeskalács-készítő népi iparművész, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Mézeskalácsosok Szakmai Bizottságának elnöke. Az eseményen közreműködtek a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium diákjai.

A család nevében az alkotó fia, Katona István mondott köszönetet, hogy az április 5-ig látható kiállítás létrejöhetett, s, hogy édesanyja tisztelői ez alkalomból megtöltötték a művelődési ház auláját. 

Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában