Programkínálat

2023.03.29. 11:31

A május az anyáké lesz, a közterek az utcazenészeké Debrecenben

Debrecen város napja alkalmából áprilisban ünnepi csinnadrattával nyitnak újra a Demki intézményei.

A Tímárházat különleges intézménnyé alakítják

Forrás: Napló-Archív

Az energiaválság miatti korlátozások után április közepétől országosan is egyedülálló programmal, újranyitó intézményekkel és komoly fejlesztésekkel készül a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház. 

Mint arról a Haonnak Halász D. János ügyvezető igazgató beszámolt, Debrecen város napja (április 11.) alkalmából kinyitnak azok a kulturális intézmények, melyek működését az energiaválság miatt az elmúlt hónapokban szüneteltetni kellett. A húsvétot követő hétvégén, április 15-én pedig ünnepi programokkal várják a közösségeket.  

Hozzáfűzte, hogy a szolgáltatások a nehézségek ellenére nem álltak, le, „házhoz mentek” a programokkal az idősotthonokba, az iskolákba és az óvodákba.

A város napja utáni hétvégén minden városrészi intézményben nagyszabású programmal várják a debrecenieket, az újranyíló közösségi házakban pedig nemcsak a régi, hanem új csoportok jelentkezését is várják. 

A Demki igazgatója elmondta azt is, hogy nem kevesebb, mint 434 programmal tervez idén az intézmény annak ellenére, hogy a rendezvények tekintetében komoly kihívásokat jelent az energiaár-emelkedés, ami eddig 100 millió forintos plusz költséget jelentett.

Skanzenné emelik a Tímárházat

Hangsúlyozta azt is, hogy rangos elismerést kapott a napokban a Tímárház: Látópont lett, ezt a címet az egész Kárpát-medencében 72 intézmény tudhatja magáénak. 

Nagy terveink vannak a Tímárházzal. Szeretnénk bevonni szakmai tanácsadóként közreműködő tárgyalkotó művészt és néprajztudományi szakembert is, akikkel skanzenszerű létesítményt szeretnének létrehozni, mely egy-két éven belül turisztikai attrakcióként színesítené a város kulturális kínálatát

 – fejtette ki Halász D. János.

Virágok, édesanyák és Debrecen: a Demki májusban olyan újdonsággal rukkol elő, amivel még országos szinten sem találkozhattak a debreceniek. Mama, kérlek… címmel a május a debreceni édesanyákról szól majd, a tervek szerint pedig az egész rendezvény a nőiség és az anyaság témája körül forog majd a Nagytemplom körül, gasztronómiával, öltözködéssel, lakberendezéssel, és még sok más érdekességgel. 

Olyan rendezvényre készülünk, amiyen sehol nem volt eddig: amit nem egy vállalkozás, hanem maga a város szervez az édesanyák köszöntésére

 – emelte ki az intézményvezető.

Telt házas Utcazene Napok

A júliusi 3-i Debreceni Utcazene Napokra nemrég írták ki a pályázatot, amire az ügyvezető szerint már most annyi jelentkezés érkezett, amennyi bőven lefedné a kétnapos időintervallumot. 

– Debrecenen kívül Miskolcról és Budapestről is jelentkeznek, többek között azért, mert a mi fesztiválunk a klasszikus-hagyományos utcazenélést képviseli, nem pedig a közterekre épített nagyszínpados változatot – jegyezte meg.

Az áprilisi újranyitás és az év további programjait a közösségi oldalán ismerteti majd az intézmény, a 3. Debreceni Utcazene Napokra pedig július 1-ig lehet jelentkezni.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában