Kultúrtipp

2023.02.02. 09:42

Soha nem látott részleteiben tekinthetik meg a létavértesiek Debrecen ismert épületeit

A településen a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programsorozat részeként nyílt kiállítás.

Debrecen ismert épületét ábrázoló festmények láthatók a falakon a létavértesi kiállításon

Forrás: Turóczi Barnabás

A közelmúltban nyílt meg a művelődési házban a Debrecenben élő, létavértesi kötődésű Nagy Adrienn festőművész „Az álmok útján, a Kálvinista Róma” című kiállítása.

– Debrecen ismert épületét ábrázoló festmények láthatók a falakon, és bár sokszor elmentünk előttük, soha nem tekinthettük meg ennyire gazdag részleteiben a „Dollár házat”, a Piac utcát, a Nagytemplomot, a Szent Anna-székesegyházat, a Zsinagógát, a Köztemető ravatalozó főépületét – mondta köszöntőjében Menyhárt Károly polgármester. Szabó Magda Régimódi történetének című művének hősnőjét juttatta eszébe az alkotó Nagy Adrienn, aki 44 évesen gyermekkori álma valóra váltása érdekében fogott ecsetet. A vásznakon életre kelt, szerethetővé vált a nagyváros.

Autodidakta alkotóként indult

A 2017-től újra felszínre hozott, elfojtott alkotói vágy termékeny éveket, ízléses szép alkotások születését eredményezte. Az autodidakta alkotó technikáját a Potyók iskola csiszolta, nemesítette. A „kálvinista Rómát” ábrázoló képeket Érmihályfalván, Nagyváradon és Debrecen több kiállítóhelyén, kirakatában is láthatta a közönség.

Hosszú ideig nem Debrecen volt a művésznő otthona, de hamar hatalmába kerítette a város szépsége és annak épületei – mondta Kozák Viktor Csaba kulturális menedzser a tárlat megnyitásakor. Ez a város számára a szabadságot jelenti. Szépnek látja napsütésben, esőben, havasan, nappal és éjszaka.

A megnyitón résztvevő szép számú érdeklődő a Ketten Akusztik zenéje közben Debrecen színes, meleg tónusú képeit nézegetve végiggondolhatta azt a folyamatot, azt az érzést, amit a művésznő a fehér vászon elé ülve átélhetett a szignó elhelyezéséig.

A cívisvárost megjelenítő festményeket február 25-ig tekinthetik meg az intézmény nyitva tartása idejében.

Turóczi Barnabás


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában