Boros László emlékére

2023.02.23. 12:30

Közgyűlés: nincs akadály, szobrot kap a debreceni mesterszakács

Tavasszal már avathatják is.

Forrás: Facebook / Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

A Hajdúsági Gasztronómiai Klub kezdeményezésére Boros László mesterszakács tisztelői szeretnének emléket állítani a két éve elhunyt séfnek – olvasható a február 23-án tartandó debreceni közgyűlés egyik előterjesztésében, melyből az is kiderül, civil kezdeményezés nem merült ki a szoborállítás ötletében, hiszen a megvalósítását is vállalták a mester tisztelői és barátai. A mellszobor megalkotására Juha Richárd szobrászt kérték fel, aki elkészítette a bronz szobor agyagmintáját. A tervezett szobor mérete 70 cm x 55 cm x 35 cm, a talapzat 140 cm magas. A posztamensre Boros László nevét vési a szobrász. A portré kivitelezésének költségét adományokból finanszírozza a klub. A mellszobor a mesterszakács életművének egyik fontos helyszíne, a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum előtti közterületre kerülne, ezt az önkormányzat által felkért szakmai zsűri is megtekintette, és – kisebb tereprendezéssel/átalakítással – megfelelőnek találta.

A szobor avatását 2023. április 21. napjára tervezi a klub és a technikum, ugyanekkor nyílik egy emlékkiállítás is a mesterszakács életművéből. A szoborelhelyezést követően a klub adományozási szerződés keretében ingyenes átadja a szobrot az önkormányzat részére. A művészeti alkotás közterületen történő elhelyezéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt, valamint gondoskodik fenntartásáról és felújításáról.

A közgyűlés csütörtöki ülésén egyhangúlag megszavazta a szobor elhelyezését.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában