Kiállítás

2023.01.27. 19:19

Maghy Zoltán festőművészre emlékeztek Hajdúböszörményben

A hajdúböszörményi művész 120 éve született és mintegy 3 ezer alkotást hagyott maga után.

Jövőre lesz 100 éve, hogy Maghy Zoltán először állt közönség elé

Forrás: Molnár Péter

Maghy 120 címmel nyílt kiállítás Maghy Zoltán hajdúböszörményi festőművész munkásságából, születésének 120. évfordulója alkalmából pénteken délután Hajdúböszörményben, a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Házban.

Kiss Attila polgármester köszöntőjében elmondta, szerencsésnek érzi magát, ugyanis személyesen ismerhette a festőművészt. – Maghy Zoltán szó szerint megélte a 20. századot: volt része háborúban, forradalomban, mindemellett szép pillanatokban is. Idősebb korában is jó egészségnek örvendett, azt pedig ma is láthatjuk, hogy ő ezt meghálálta, fantasztikus életművet hagyott maga után hátra. Azon generáció közé tartozom, akik jöttünk a gimnáziumba reggel, és láttuk, hogy Zoli bácsi a kisszékével és paletta táblájával sétál a piac környékén. Tudtuk, hogy valószínűleg egy újabb alkotás készül. Fantasztikus élete volt, és csodálatos emberekkel találkozott – mondta.

Az eseményen Vitéz Ferenc irodalomtörténész kiemelte: jövőre lesz 100 éve, hogy Maghy Zoltán először állt közönség elé, utána pedig szinte megszámlálhatatlanszor állt emberek elé. – A festőművész éppen nem élhette meg az ezredfordulót, bár irigylendően szép: alkotásban, szeretetben, a tevékenységélményében gazdag élete volt. Tizenöt évvel ezelőtt egy a Debrecenben tartott virágcsendéletekre fókuszáló emlékkiállításán a következőt emeltem ki: A képei felelevenítik nemcsak az élet színeit, de az élet csendjének mélyén rejlő filozófiai lényeget is – jegyezte meg.

Magi Zsolt édesapjáról emlékezett meg, és bemutatta a festőművész első alkotását is, amit tizenegyen évesen nagymamája születésnapjára készített: egy virágot ábrázoló festményt. – Már gyermekként imádott rajzolni, festegetni, később, 1921-ben a Képzőművészeti Főiskolán Glatz Oszkár és Vaszary János festőművész-tanárok tanítványaként folytatta tanulmányait. 1928 nyarán a Hortobágyon Boromissza Tibor és Kaplár Miklós festőművészekkel tartózkodott néhány hónapig. Részt vett a tokaji, a bajai és az Osetnica Plener (Lengyelország) művésztelepek munkájában is. A hajdúböszörményi Hajdúsági Nemzetközi Művésztelet alapító tagja. 1961-től Művészeti Alap, 1978-tól a Képzőművészek Szövetségének taja. Munkásságát Káplár Miklós-díjjal, Medgyessy-plakettel, Kölcsey-díjjal, Boromissza Tibor-díjjal, Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, SZOT-díjakkal, díszpolgári oklevéllel jutalmazták – részletezte. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában