Gyászhír

2023.01.31. 14:17

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

Az egykor Debrecenben tanult tanár, református teológus 97 éves volt.

Kertész Lajos zongoraművész 98. évében hunyt el

Forrás: Kodály Filharmónia Debrecen Közhasznú Nonprofit Kft.

Fotó:

Életének 98. évében, január 28-án elhunyt Kertész Lajos zongoraművész, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanára, református teológus, a Magyar Kodály Társaság alapító tagja, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, a Németh László-díj, a Trefort Ágoston-díj, a Művészeti Életpálya Elismerése-díj, valamint a Szenci Molnár Albert-díj tulajdonosa – tudatta keddi közlésében a Kodály Filharmónia Debrecen Közhasznú Nonprofit Kft.

Forrás: Kodály Filharmónia Debrecen Közhasznú Nonprofit Kft.

Kertész Lajos Gyulán, egy református kántor-tanító családjában kapta életre szóló kettős elhívását Isten és a zene szolgálatára. Ennek engedelmeskedve 1943 és 1948 között először a Debreceni Teológiai Akadémián végezte el tanulmányait. 

A zongorázást teológus-évei alatt is oly sikerrel folytatta a Debreceni Zenedében, hogy kétszer is megszerezte az országos ifjúsági zongoraverseny első helyét. Így 1949-ben – friss lelkipásztori oklevéllel a zsebében – sikeres felvételi vizsgát tett a Zeneakadémiára.

Második iskolája falait öt évvel később, a nagy sikerű záró hangversenyt követően, zongoraművész-tanárként hagyta el. Első diplomája és hitét megvallani mindig kész magatartása az érvényesülés számos kapuját bezárta előtte, de ebből a hátrányból ő erényt és ajándékot formált – mindenekelőtt zenei nevelő munkája és tanítványai javára.

Pályafutása során többek között olyan kiváló tanítványai voltak, mint Bánfalvi Béla hegedűművész, Delley József zongoraművész, Dobozy Borbála csembalóművész, Elekes Zsuzsa orgonaművész, Eredics Gábor, a Kossuth-díjas Vujicsics Együttes vezetője, Homor Zsuzsanna zongoraművész, Járdányi Gergely nagybőgőművész, Joó Árpád karmester, Kassai István zongoraművész, Keönch Boldizsár énekművész, Németh Tamás zongoraművész, Papp Gyula rockzenész, Rédai József zongoraművész, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmester.

Mindeközben észrevétlenül, magától értődő természetességgel vált az őt körülvevő intézmény és a tanári közösség mértékadó lelki vezetőjévé, számos kollégájának támaszává. A halálát megelőző napon még Bachot gyakorolt. 

Forrás: Kodály Filharmónia Debrecen Közhasznú Nonprofit Kft.

Kertész Lajos egész életében azt vallotta, hogy mindent Istennek köszönhet, és gazdag pályájának minden áldásos eredménye ennek a köszönetnek a bizonyságtételévé vált.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában