Mozi

2023.01.26. 20:16

Tíz plusz egy nap sikersztori lehet a Filmszüreten - fotókkal

Az Apolló Mozi nagyszabású filmes seregszemléjére Kulka János, Hobo és Thuróczy Szabolcs is Debrecenbe jön.

A nyitónap attrakciója a Hat hét című filmdráma premier előtti vetítése, majd az azt követő közönségtalálkozó volt.

Forrás: Czinege Melinda

A Múlt és jelen, valamint az Unoka című nagyjátékfilmek vetítésével kezdődött el a 7. Magyar Filmszüret csütörtökön az Apolló Moziban. A nyitónap attrakciója a Hat hét című filmdráma premier előtti vetítése, majd az azt követő közönségtalálkozó volt.

– Amikor az Apollóba jövök, tudom, hogy ez a hely nemcsak a film színháza, hanem a film otthona is – kezdte köszöntőjét Puskás István alpolgármester. Úgy fogalmazott: azért jó moziba járni, mert nem az otthoni filmélményt kapjuk meg, és fontos, hogy nagyobb közösséggel osztozzunk a film élményében, vagy nézzünk szembe a világot feszítő kérdésekkel. – Ezek a szembesítések egy közösségben máshogy hatnak, mint otthon, a családban, mivel együtt éljük meg az élményeket is – mutatott rá.

A múltidéző és a premierfilmek mellett tizenkét közönségtalálkozó lesz az idei seregszemlén, a nyitóesten a Hat hét elsőfilmes rendezője, Szakonyi Noémi Veronika és alkotótársai ültek a filmvászon elé a vetítés után.

Idén is ezreket várnak

A tavalyi találkozó háromezer látogatót jegyzett, az ideitől még többet remél Fejér Tamás moziigazgató. A Haon kérdésére elmondta, hogy mint minden évben, idén is várja a premierfilmeket, a nyitónapon bemutatott Hat héttől pedig a márciusi premier után országos sikert remél. – Nagyon nagy az érdeklődés, ami már elővételek számából is látszott. Szeretnek moziba járni az emberek, emellett a Filmszüret híre is évről évre egyre többekhez eljut – összegzett.

Műsorra kerülnek az idén legnézettebb filmek, mint például Az unoka, a Kilakoltatás vagy A Játszma. A premier előtti vetítések között Az almafa virága, a Hat hét és a 129 című filmek is láthatóak. A moziélmény mellett a Filmszüret minden napján kísérő programok és közönségtalálkozók egészítik ki a mozgófilmeket. A fesztivál idején - csak néhány ismert művészt említve - Földes László Hobo, Kulka János és Thuróczy Szabolcs is megfordul Debrecenben. A 7. Magyar Filmszüret védnöke Tiszeker Dániel rendező (#sohavégetnemérős, Nagykarácsony, Nyugati nyaralás) és Stork Natasa színésznő (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre).

Felívelőben hazai mozi

A magyar film a 90-es évektől kezdve az új nemzedék mindennapjainak értelmére és céljaira keresik a lehetséges válaszokat, továbbá a lélek mélyén lapuló pszichológiai tartalmakkal töltik meg a képkockákat. A magyar filmkultúrának ismét egy olyan termékeny időszakában élünk, amikor nemzetközileg elismert magyar alkotásokra lehetünk büszkék, ifjú titánok mutatják meg tehetségüket, és műfajok virágoznak fel újra: a krimirajongók örömére a magyar filmgyártás is ismét felfedezte a műfajban rejlő értékeket, miközben lenyűgöző lélektani drámák születnek a filmvásznon, valamint az elmúlt években készült dokumentumfilmek újabb és újabb arcát mutatják meg hazánknak.

SzD

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában