Természettár

2023.01.02. 15:36

A koponyalékeléstől a lézerszikéig – rendhagyó kiállítás az orvostudomány fejlődéséről

Forrás: Molnár Péter

Decemberben nyílt „Az orvostudomány története” című kiállítás a Méliusz Juhász Péter Központi Könyvtárban. Habár a Természettár kiállításainak sorában témáját tekintve rendhagyónak számít ez a tárlat, valójában mégis szorosan kötődik a környezet- és természetismerethez.

 Az emberi test működése egy óriási természeti csoda. Ennek felfedezése már a gyerekek számára is érdekes és része az általános iskolai tananyagnak is. Amellett, hogy a kiállított anatómiai modellek és eszközök segítik az oktatást, összeállítottunk egy kiállítási anyagot az orvostudomány fejlődéséről. Természetesen ez egy óriási témakör, éppen ezért egy kronológiai sorrendet hoztunk létre, amely megmutatja, hogy az őskortól napjainkig melyek voltak azok a legérdekesebb változások, amik a gyerekek figyelmét is lekötik

 – mondta a Haonnak Váradi Zoltán.
 

Váradi Zoltán
Forrás: Molnár Péter

A Természettár vezetőjétől megtudtuk, folyamatosan bővülő orvostudományi gyűjteményükben számos érdekesség fellelhető, orvosi és gyógyászati eszközök, régi patika üvegek, letűnt korok eszközei, olyan muzeális értékek, amelyeket talán már láttunk, de nem tudjuk, mire valók. A kiállítás célja többek között, hogy közelebb hozza a gyógyászat világát. Váradi Zoltán szerint sokan idegenkednek vagy félnek az orvosi eszközöktől, holott fel kell ismerni, hogy ezek az egészségünket vagy éppen a gyógyulásunkat szolgálják.
– Az alborelló például egy olyan gyönyörűen megfestett orvossági edény, amelyben régen elsősorban növényi eredetű gyógyászati termékeket tároltak. Ugyanígy érdekesség a matula, amelynek számos értelmezése van, de ebben a szövegkörnyezetben a matula egy üveglombikhoz hasonlatos középkori eszköz. Ekkor már felismerték, hogy a vizeletnek különleges jelentősége van egyes betegségek diagnosztizálásában és több mint harmincféle eljárást különböztetek meg, hiszen átlátszó mivolta miatt tökéletes volt a folyadék színének vagy épp üledékességének vizsgálatához – fejtette ki.

Forrás: Molnár Péter

A koponyalékeléstől a lézerszikéig alcímet viselő kiállítás bemutatja, hogy az őskorban hogyan gondolkoztak a gyógyászatról és az emberi test ismeretéről. Az emberiség ugyanis már a korai szakaszában is tisztában volt számos élőlény gyógyító hatásával, nemcsak növényeket, hanem állati és ásványi eredetű anyagokat is alkalmaztak az orvoslás folyamán.

Emellett a Természettár kiállítása feltünteti az orvostudomány történetében szereplő ikonikus neveket, akiknek milliók köszönhetik az életüket. A tárlat február közepéig ingyenesen megtekinthető minden érdeklődő számára, főként azoknak az iskolás csoportoknak ajánlott, ahol a gyógyítás, az egészség megőrzése, vagy az emberi szervezet ismerete szerepel a tananyagban.
HL
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában