Mélyre vág

2022.12.01. 12:01

Keményebb arcát mutatja új lemezén az újfalui Trident zenekar

Két évvel a könnyedebb hangvételű „Beat” után, elkészült a Trident „Mélyre vág” című új lemeze, amely – ahogy már a cím is sugallja – a zenekar keményebb, szigorúbb arcát mutatja meg.

A Trident zenekar

Forrás: Hevesi Norbert-archív

Papp Norberttel, a berettyóújfalui zenekar énekesével beszélgettünk az új albumról. – A Mélyre vág nagylemez a H-Music kiadó gondozásában, a HammerWorld magazin november-decemberi lapszámának mellékleteként jelent meg november 15-én. A dalszerzés rögtön a 2020-ban elkészült Beat megjelenése után elkezdődött. Mivel az akkori Covid-helyzet közepette nem láttuk értelmét a koncertszervezésnek, ezért úgy döntöttünk, hozzálátunk az új album megírásának, ami már csak azért is volt magától értetődő, mert folyamatosan jöttek az újabb ötletek, dalvázlatok. A dalszerzési, demókészítési fázis idén tavaszra fejeződött be, ekkor kezdtük a tényleges stúdiófelvételeket – idézte fel a lemez születésének folyamatát az egyébként püspökladányi származású énekes.

A 10 új dal egyszerre idézi meg a csapat 90-es évekbeli anyagainak hangulatát, és helyezi azt mai, modern környezetbe, amibe ugyanúgy belefér a grunge, az alternatív rock és metal, mint az „Újabb technológiák” lemezre jellemző elektronikus hatások. Felmerül a kérdés, nevezhetjük-e egyfajta időutazásnak az új lemezt. – Abból a szempontból mindenképpen, hogy hangulatában inkább a Trident klasszikus korszakát idézi, szerintem párba állítható akár az 1995-ös Mélyen és üresen EP-vel, akár az 1996-os Újabb technológiák nagylemezzel. Nosztalgiáról viszont semmiképp sem beszélhetünk, hiszen maguk a dalok a mában, a mának íródtak, a felállás is más, mint annak idején, és maga a világ is rengeteget változott az elmúlt 25-30 évben. Ha a 2016-os újjáalakulás óta született hanganyagainkat vesszük alapul, akkor valóban ez az új lemez idézi meg leginkább a 90-es évek szellemét – véli Norbi, aki a 2018 óta erősíti a bandát, mégis úgy látja, a három évtized alatt rengeteg hatás és réteg rakódott a muzsikára, így a Trident zenéje ma már behatárolhatatlan, egyik stílusbeli skatulya sem fedi le egészen.

A komor zenéhez nem kevésbé borongós szövegek társulnak, melyek az emberi létezés kérdéseit, az önmagunkkal való vívódás, az elengedés és az élet múlandóságának témakörét járják körül.

A szövegeket most is Papp „Gezbee” Zsoltival közösen írtuk, a Demeter Zoli gitáros által hozott dalötletekre. Ehhez a komornak mondható grunge-hatású rockzenéhez szerintem nem illenének vidám, vagy éppen bulizós szövegek. Az új anyag esetében inkább befelé fordultunk, a saját életünkön, gondolatainkon, érzéseinken keresztül igyekeztünk választ adni a mindenkit foglalkoztató kérdésekre. Központi gondolat a lemezen, hogy előbb a létezésünkkel, a céljainkkal kell tisztában lennünk ahhoz, hogy békében éljünk saját magunkkal, és majd csak ezután érdemes nekilátni megváltoztatni a világot

 – vallja az énekes, aki azt is megosztotta, alakul a koncertnaptáruk, 2023 tavaszára tervezünk néhány lemezbemutató koncertet. Többek között Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán és – természetesen – Berettyóújfaluban játszanak majd. Konkrét időpontokkal és helyszínekkel még nem szolgálhatnak, ezeket a Facebook-oldalukon fogják közzétenni a közeljövőben.
KD                                                                                               

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában