Egy becsüshöz került

2022.12.28. 15:08

140 éves, méregdrága műkincset találtak egy debreceni villában, bolhapiacon várja új gazdáját

A francia majolika porcelán több mint másfél millió forintot ér.

A Bors nemrég a budapesti Lőrinci Bolhapiacon járt, ahol egy ottani műkincsbecsüssel, Krizantinával vették végig, milyen érdekesebb darabok vannak a nőnél. A több mint 30 millió forint összértékű gyűjteményben a cikk szerint szinte minden megtalálható, a 65 centiméteres miskakancsótól kezdve a legapróbb mütyürökig.

Forrás: BS / Bors

A nő tíz éve gyűjti és árulja a műtárgyakat édesapja és férje segítségével, de hagyatékfeldolgozással is foglalkoznak .Így került elő egy XVIII. kerületi garázs mélyéről két életnagyságú tömör márvány Jézus-szobor. – A tulajdonos kiürítette a garázst, és tulajdonképpen egy lomtalanítást kért tőlünk. Az egyik valószínűleg Vass Viktor alkotása, szignójuk nincs. A másik még nem bizonyított, de talán Zala György alkotása lehet. Mindegyiknek az értéke másfél millió-egymillió forint körül mozog – mesélte a kereskedő.

A cikkből kiderül:

a raktár jelenlegi legértékesebb darabja egy francia majolika porcelán 1880-ból. Egy debreceni villában találtak rá a becsüsök, ahol egy fiatal család már nem tartott igényt a nagynéni holmijaira. Az értéke több mint másfél millió forint.

A debreceni villából előkerült műkincs
Forrás: BS / Bors

A műkincses arról is beszélt, hogy a bolhapiac sajátossága az alkudozás.  – Sokan azért szeretnek ide jönni, mert kedvezőek az árak, ritkák a kincsek. Van amiből tudunk kedvezményeket adni, de egy igazán ritka kincsből sajnos nem, mert örülünk, hogy egyáltalán beérkezik a raktárunkba – mondta el Krizantina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában