Ünnep

2022.11.17. 20:46

Hetven éve szól az ária Debrecenben

Megidézték a régi nagyokat, majd a jubileumi repertoárból szólaltattak meg népszerű klasszikusokat a Csokonai Színház gáláján.

Forrás: Kiss Annamarie

Operatagozata megalakulásának 70. évfordulóját nagyszabású műsorral ünnepelte csütörtök este a Csokonai Színház az új teátrumban. A Debrecenhez kötődő operaénekesek közül Báthori Éva, Gál Erika, Kriszta Kinga, Kolonits Klára, Balczó Péter, Haja Zsolt és Kéringer László is színpadra állt, megidézték a debreceni operajátszás elmúlt hetven évének nagyjait, köztük Tréfás Györgyöt, Varga Magdát, a nemrég elhunyt Hegyes Gabriellát és Albert Miklóst. A műsorban felcsendültek részletek a Sevillai borbély című operából, mely az operatársulat megalakulásának első, ünnepi műsora volt, de a Figaro házasságából, a Varázsfuvolából, a Hunyadi Lászlóból, a Bánk bánból és az Acis és Galateából is csendültek fel dallamok.

Puskás István alpolgármester köszöntőjében arról a három fontos tényezőről beszélt, amelyek szerinte egy opera színpadra állításához szükségesek. – Kell egy közösség, s mint tudjuk, az opera az európai polgári kultúra emblémája, ami már a XIX. század óta része a város életének. Kellenek olyan kiválóságok is, akik előadják, emellett nélkülözhetetlen a minőségi zenei oktatás – összegzett. Puskás István kiemelte a Debrecenben jelenlévő zenei oktatási intézmények jelentőségét, majd azt az intézményt, ami összefogja az operajátszást: a Csokonai Színházat. – Amikor a debreceni operajátszást ünnepeljük, a polgári kultúrát és a művészeinket, valamint a Csokonai Színházat is ünnepeljük. Remélem, hogy a következő születésnapot már a megújult Csokonai Színházban tarthatjuk meg együtt – fogalmazott, majd említést tett Csokonai Vitéz Mihály születésének 249. évfordulójáról és a költő szellemi örökségéről.

Az estet Gemza Péter színházigazgató rendezte Ács János és Somogyi-Tóth Dániel vezényletével, moderátora a tavaly indult Velünk élő opera című sorozat háziasszonya, Ujvárosi Andrea volt. 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában