Kulturális élvezetek

2022.10.03. 18:41

Svájc megérkezett Debrecenbe, bepillanthatunk a mindennapjaikba

A hétfőn nyílt kiállításon az alpesi ország sokszínűségének bemutatása a cél.

Forrás: Czinege Melinda

Svájc kultúráját és gazdasági sajátosságait ismerhetjük meg közelebbről október 3. és 9. között a Batthyányi utca 24. szám alatt a Német Kulturális Fórum gondozásában.

Papp László debreceni polgármester a kiállítás megnyitóján elmondta, a következő napokban az ALL-IN program keretében lehetőségünk lesz arra, hogy betekintsünk Svájc mindennapjaiba.

Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

 – A következő időszakban legyen szó zenéről, kultúráról, valamint gazdaságról, nagyon sok fontos információt tudhatunk meg Svájcról. Az ország gazdasága és kultúrája nagyon sok jó példával tud előttünk járni, s ennek Debrecen vonatkozásában egy nagyon komoly történelmi alapja is van, hiszen a cívisvárost a magyar Genfnek is szokták nevezni – hangsúlyozta a polgármester.

Svájc még közelebb

Jean-Francois Paroz svájci nagykövet is jelen volt a megnyitón; beszédében elárulta, a Svájci Napok programsorozat ötlete már több hónapja érlelődik. 

Jean-Francois Paroz svájci nagykövet
Forrás: Czinege Melinda

– Svájc számára nagyon fontos megmutatni, hogy az ország miként gondolkodik az európai konstrukcióról, hiszen nem tagja az Európai Uniónak. Mindemellett fontos, hogy ne csak Budapesten, hanem vidéken is lássák ezt az emberek, s ennek a törekvésnek az első állomása Debrecen – fogalmazott a nagykövet, aki az elkövetkezendő napok programjai közül hármat emelt ki.

Forrás: Czinege Melinda

Elsőként említette a svájci pavilon interaktív-kiállítás megnyitóját, majd a diákok és az egyetemisták megszólítását, melynek keretében svájci tematikus sétákat szerveznek. Nem utolsó sorban a megnyitón zenélő négy kürtöst méltatta, akik az alpesi kürt akadémia művészei. Továbbá kiemelte, itt is felfedezhető a magyar-svájci jó kapcsolat, hiszen az akadémia létrejöttében nagy szerepe volt Molnár József magyar zenésznek. 

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában