Színház

2022.10.04. 15:13

Nemzetközi deszkákon bizonyított a Debreceni Egyetem társulata

Angol nyelvű színházi előadásával Magyarországot képviselve mutatkozott be Stuttgartban az AMAfesten a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művészeti Központjával szakmai partnerségben működő DESzínház Vígkarma Társulata.

A debreceni művészeti csoport a The Universal című előadásával vett részt a negyedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Amatőr Színházi Találkozón (International Amateur Theatre Festival – AMAfest) szeptember 22. és 25. között. A társulat szeptember 23-án lépett fel a stuttgarti Theater am Olgaeckben – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

A Theater am Olgaeck kamaraszínházként elkötelezett az európai kulturális csereprogramok mellett, amelyek keretében rendszeresen tartanak előadásokat, felolvasásokat, kiállításokat, klasszikus és kortárs műveket is bemutatva.

Az AmaFest nemzetközi amatőr színházi fesztivált 2019-ben szervezték meg először azzal a céllal, hogy teret biztosítsanak az amatőr színtársulatok bemutatkozásához és eszmecseréjéhez, mert őszintén vallják, hogy az amatőr színházi világ sok izgalmas, kísérleti szempontot mutat be, amelyeket érdemes megosztani a nagyközönséggel is.

Forrás: hirek.unideb.hu

A mostani találkozón a házigazda Németországon kívül észt, román, olasz és lengyel társulatokat is láthatott a közönség. A produkciók egyik különlegessége volt, hogy szinte valamennyi csoport saját nyelven adta elő műsorát.

– Fontos a társulat számára, hogy a nemzetközi porondon is bemutatkozhat, ahol unikumnak számít, hogy angol nyelvű produkcióval tudtunk színpadra állni – nyilatkozta Lakó Zsigmond.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művészeti Központjának igazgatója, a társulat vezetője hangsúlyozta: a sikeres szereplés egyben megalapozza a következő hónapok tennivalóit is, hiszen már készülünk az október végi II. MUST Összművészeti Találkozóra, a Színházi Olimpia részeként szervezett 2023-as AITA Világtalálkozóra, amelynek a Csokonai Fórum ad majd teret.

A Debreceni Egyetem jelenlegi és egykori hallgatóiból álló öt tagú társulatot (Barta Viola, Tar Veronika, Marton Sándor, Szabó Dániel, Szurdoki Péter) stuttgarti útjára Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke is elkísérte. Az előadást Szurdoki Péter, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művészeti Központ óraadó tanára rendezte.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában