Az összetartozás és a bajtársiasság szimbóluma

2022.10.06. 21:44

A béke ügyét szolgálja a debreceni Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál

Nyitó hangversennyel kezdődött a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál csütörtökön este a Debreceni Református Nagytemplomban.

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Az eseményen Papp László polgármester köszöntőjében elmondta, Debrecenben a katonazenének évszázados hagyománya van. – A város történelmi katonai alakulata, a 39-es császári és királyi gyalogezred katona zenészei már a 19. században meghódították a város szívét – ezt a hagyományt vitte tovább a 1954-ben alapított Debrecen Helyőrségi Zenekar. Ennek a tradíciónak további erősítése céljából immáron huszonegyedik alkalommal rendezhetjük meg a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált – mondta. 

Papp László polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Kiemelte, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy innen csaknem 1500 kilométerre keletre, szomszédos ország területén háború dúl. Együttérzésünket kell kifejeznünk, a háború minden áldozata és hozzátartozója iránt. Megjegyezte, szolgálja ez a néhány nap a béke ügyét, amelyet katonazenészek társaságában tölthetünk el Debrecenben: legyen ez az összetartozás és a bajtársiasság szimbóluma.

Magyarországon a békét támogatjuk!

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka beszédében kiemelte, elég nehéz megszólalnia Erkel Ferenc nyitánya után, ugyanis bármit mondana az ember, az nem elég jó, nem elég csillogó. – Régóta vártunk erre az eseményre, kitaláltuk, hogy minden második évben találkozunk Debrecenben, aztán a koronavírus-járvány lecsapott, de legyőztük – fogalmazott. Leszögezte, szeretné megköszönni Debrecen városának, hogy nemcsak a magyar katonákat, hanem nemzetközi zenészeket is mindig szívesen fogadja. 

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka 
Forrás: Kiss Annamarie

– Őszintén megmondom, tavasszal kicsit megremegett a kezem, ugyanis nem messze tőlünk háború dúl. Abban gondolkodtunk, hogy illő-e nekünk zenekari koncertet szervezni, miközben tőlünk keletre emberek halnak meg. Magyarország álláspontja úgy gondolom, hogy mindenki számára teljesen világos: a békét támogatjuk! Ez nem jelenti azt, hogy mi nem készülünk a legrosszabbra, hiszen katonaként ez a dolgunk. De ettől függetlenül hiszünk abban, hogy a béke hozhat megnyugvást és jövőt mindenki számára – fogalmazott.

Az ünnepi nyitó hangversenyen elhangzott Erkel Ferenc: Hunyadi László című művének nyitánya, valamint Gabriel Faure: Requem című alkotása. 

NE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában