Kultúra

2022.10.01. 14:45

Kiderült, melyik darab lesz a MagdaFeszt nyitóelőadása

Vidám sirató két hölggyel és az Apa szellemével.

Forrás: Máthé András

A MagdaFeszt nyitóelőadásaként mutatja be Pierre Notte Gyászúton – vidám sirató két hölgyre, egy zongorára című darabját a Csokonai Színház. A kortárs francia szerző magyar színházakban is nagy sikerrel játszott darabja egy családtörténet bizarr feltárása, fekete humorral bőven átszőve. A történet során az idős édesanyjukat elveszítő Annette-et és Bernadette-et kísérjük végig gyászútjukon a haláltól a születés irányába. A Gyászúton keserédes zenés utazás a megértés, az elfogadás ösvényein, visszafelé – közölte a színház közleményében.

A komédiát Szabó K. István állítja színpadra Majzik Edittel, Oláh Zsuzsával és Dargó Gergellyel.

„Notte egy road-movie-szerű körutat térképez fel − mondja a darabról a rendező −, valószerűtlen megoldásokkal, ha csak az »elkötött« hatvanöt férőhelyes buszra gondolok, amivel a fékpedált el sem érő hölgyek végigfurikáznak Franciaországon, déltől északig, a rég elhunyt apa sírját keresve. Ehhez képest én egy teátrális, szürreálisabb körmenetet vázoltam fel, ami egy belső utazás, visszafelé, térben és időben, az egyre homályosabb apakép, a töredékes családi emlékek, a vágyak és veszteségek útvesztőjében. A szerző fekete humora kiválóan ellenpontozza a kudarc érzetét, így, a torokszorongató téma ellenére, felszabadító lehet a nevetés. Mi ezt próbáljuk játékunkkal megerősíteni, és nem a traumára, hanem az elfogadásra helyezni a hangsúlyt.”

A produkció bemutatója október 3-án 19 órától lesz a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában