Kultúrtipp

2022.10.03. 14:55

Feje tetejére áll Shakespeare világa Debrecenben

Jön a Makbett: Alekszej Zolotovickij egy abszurd vígjátékot állít színpadra a cívisvárosban.

Szemben: az orosz rendező, Alekszej Zolotovickij

Forrás: Molnár Péter

Folytatódnak az abszurd nagymestere, Ionesco Makbettjének próbái a Csokonai Fórumban. − Shakespeare Macbethje szörnyeteg, egyszersmind persze báb is, és lady Macbeth is szörnyeteg. Az én Makbettem nem szörnyeteg. Csak ugyanolyan gyáva, gyalázatos és hataloméhes, mint Duncan, Banco, Glamis vagy Candor. Átlagember − mondja Macbeth-átiratáról Eugène Ionesco román származású francia drámaíró. A tavaszi workshop után a napokban folytatja a produkció próbáit a Csokonai Színház társulatával az orosz rendező, Alekszej Zolotovickij. Az abszurd vígjáték szereplői nevetséges és egyben ijesztő közegben élnek, ahol a shakespeare-i világ a feje tetejére áll. A Makbett vígjáték a harag természetéről, ami minden emberben ott szunnyad, hogy aztán a legváratlanabb pillanatban ébredjen fel − írja ajánlójában a debreceni teátrum.

Átírni klasszikus műveket olyan, mint kart ragasztani a milói Vénuszra. Csakhogy én nem átírom, hanem folytatom Shakespeare-t … Számomra Macbeth archetípus, struktúra; én azt csinálom, amit a klasszicista francia drámaírók csináltak az antikokkal

– mesélt munkamódszeréről 1973-ban Ionesco, aki a hidegháborús időszakban Macbeth révén látta megmutathatónak az újratermelődő emberi gyarlóságok ki nem apadó halmazát: az arrogáns törtetést, a korrupciót, a gyávaságot, a hatalmi és anyagi telhetetlenséget.

A debreceni Makbett szerepeiben Bakota Árpád, Csata Zsolt, Gelányi Bence, Kiss Gergely Máté, Kránicz Richárd, Mészáros Ibolya, Mercs János, Tolnai Hella, Vranyecz Artúr és Vrabecz Botond látható. 

A díszletet Marijus Jacovskis tervezte, a jelmeztervező Tihanyi Ildikó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában