Gondolatébresztő mű

2022.09.28. 15:44

Tanulságos és frappáns élveboncolásra derült fény Debrecenben

Lapis József új könyve esszé- és kritikaválogatás.

Lapis József (balról) és Juhász Tibor

Forrás: Kiss Annamarie

Újabb darabbal bővült az Új Alföld Könyvek sorozat: Lapis József „Elég. Közelítések a kortárs irodalomkritikához” című tanulmánykötetét szerdán mutatták be az egyetemen.

– A kritikaírás vállaltan szubjektív műfaj, ami nem jelenti azt, hogy ne volnának íratlan szabályai. Legfeljebb nem tudunk róluk, mert praxisa során sosem vagy csak nagyon ritkán gondolja végig a kritikus, hogy vajon mitől működik jól-rosszul egy könyvről szóló reflexió, továbbá melyek azok a nélkülözhetetlen, szakmai felkészültséget igazoló készségek és e tudás gyakorlati alkalmazhatóságát biztosító, sokévnyi kitartó munkával elsajátítható fortélyok, melyek valóban képesek megnyitni az utat egy-egy kortárs (jelen kötetben elsősorban) verseskötet felé – mutat rá a könyv fülszövegében Herczeg Ákos irodalomkritikus.

Forrás: Kiss Annamarie

Lapis József lassan több évtizedes kritikusi tevékenysége azt bizonyítja, hogy a jó recenzens amellett, hogy olvasóként és ítészként tájékozott, mértéktartó, nyitott, az irodalmi szcéna különféle szereplői felé pedig előzékeny, mindenekelőtt kíváncsi természet – a szépirodalmi mezőny széles spektruma iránt éppúgy, mint saját működése tekintetében – hangsúlyozza a pályatárs. – Lapis József új könyve esszé- és kritikaválogatás, egyúttal a kritikusi szakma tanulságos és frappáns élveboncolása. Ahogy a címe utal rá, gondolatébresztéshez ennyi épp elég. Innen már talán el lehet indulni – fogalmaz Herczeg Ákos.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában