Programajánló

2022.09.30. 12:54

Nagysándor Józsefről szóló könyvet mutatnak be Debrecenben

Fleisz János Nagysándor József tábornok, „A magyar függetlenségi gondolat egyik legkövetkezetesebb híve” címmel frissen megjelent könyvét október 4-én mutatják be a Partium Házban.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Október 6-ára az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának gyásznapjaként emlékezünk. Az 13 kivégzett aradi vértanú egyike, Nagysándor József honvédtábornok 1804-ben, Nagyváradon született, és 1849. augusztus 2-án, Debrecenben vívta legnagyobb csatáját az orosz túlerővel szemben. Debrecenben, a Hortobágyi úton emlékhalom és emlékoszlop jelöli az egykori csatateret, a Péterfia utcában emléktábla, városrész, katonai alakulat, iskola őrzi emlékét, a cívisváros pedig évről évre méltó módon megemlékezik a mártírhalált halt hős honvédtábornokról.

Ezért nagy megtiszteltetést jelent a Partium Ház számára, hogy október 4-én, 17 órai kezdettel elsőként mutathatja be Fleisz János nagyváradi történész Nagysándor József tábornok életét és tevékenységét, a szabadságharcban betöltött szerepét, emberi magatartását, vértanú halálának körülményeit, hamvainak utóéletét, emlékezetét és kultuszát feltáró, frissen megjelent, hiánypótló könyvét.

 

A budapesti Line Design Kiadó gondozásában, az Aradi Vértanúk Sorozatban napvilágot látott művet mintegy 228 korabeli dokumentum, a szereplők arcképei és a korabeli események ábrázolásai egészítik ki. A kötetet ismerteti és a szerzővel beszélget Lakner Lajos irodalomtörténész, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese. Közreműködnek: Vranyecz Artúr, a Csokonai Színház színművésze, valamint a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában