Zenei előadások

2022.08.07. 20:41

Világszínvonalú előadók léptek fel a Dixieland Napokon

Újra és újra elsöprő sikert arat, megkoronázza a nagy hagyományú hajdúszoboszlói nyári fesztiválokat a Dixieland Napok.

Forrás: Tóth Imre

A hajdúszoboszlói Dixieland Napok megálmodója, Fazekas Csaba örömmel jelentette be, hogy túl a 25. jubileumon, ez évtől megkezdték a következő 25 év sorozatát.

Augusztus első hétvégéjén öt koncertre invitálta a műfaj értő fülű hódolóit a Kovács Máté Városi Művelődési Központ. Az első napon a gyógyfürdő előtti alkalmi színpadon tartották meg a beharangozót, a Marching Jazz Band késztette megállásra az arra járó sokaságot.

A szabadtéri színpadon 5-én és 6-án nagy múltú, külföldön is elismert bandek, illetve énekesek kápráztatták el a nézősereget. A fesztiválhangulat egyik jellegzetessége a kölcsönösség, mert a színpadi szereplők átélését, örömét átveszik a nézőtéren ülők, s visszasugározzák kedvenceikre. – A zenei repertoárt igyekszünk megújítani, így az idén először lépett fel rendezvényünkön Ferenczi György és a Rackajam. A másik sajátosság azonban az állandóság. Számos fesztivált szervezünk, de a Dixieland az egyik legkedvesebb rendezvényünk – nyugtázta Sós Csaba, a város művelődési központjának igazgatója. – A siker kulcsa természetesen a meghívott együttesek, amellett pedig adott egy kiváló helyszín, egy kiváló szervező Fazekas Csaba személyében és egy kiváló közönség – fűzte hozzá. Nemcsak a helyiek várják a Dixie Napokat, hanem egészen távoli helységekből is sokan kifejezetten ezért utaznak évről évre Hajdúszoboszlóra, s természetesen a fürdőző, itt üdülő vendégeket is vonzza a program.

A szoboszlói Dixieland Napok egyik fő ismérve azonban az, hogy világszínvonalú fellépőket hívnak meg. Ez köszönhető annak a Fazekas Csabának, aki maga is hosszú ideig muzsikált, tagja volt több csapatnak, 1984-től sokáig bőgőse a Debrecen Dixieland Jazz Bandnek. Személye garancia arra, hogy Magyarország legkiválóbb jazz bandái fogadják el a felkérést a szoboszlói rendezvényre. A Hot Jazz Band már az első rendezvény résztvevője volt 26 éve, a Miskolci Dixieland Band szintén sokadszor késztette tapsra a közönséget. Berki Tamás korábban más formációkkal járt itt. A zseniális művész korát meghazudtoló műsorral szórakoztatta a nagyérdeműt, amiben közrejátszott az őt kísérő Sárik Péter jazz zongoraművész vezette trióval sugárzott örömzenélés. A jazz különböző műfajai vonultak fel a rendezvényen, Armstrong-daloktól Petőfi-vers feldolgozásokon át a Macskafogóból Lusta Dick daláig a legkülönfélébb számok hangzottak el.

Az időjárás közben erősen szelesre váltott, így a hamisítatlan New Orleans-i muzsikával és a többiekhez hasonlóan egyedi feldolgozásokkal zenélő Mardi Grass Band produkcióját a műfaj legkitartóbb szerelmesei várták ki a fürdővárosi éjszakában. 

Tibai Irma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában