Fotókon az első nap!

2022.08.15. 20:08

Sörkerttel és táncos bulival lökték be a karneváli hetet Debrecenben

Hétfőn a város több pontján is elindult a Debreceni Virágkarnevál egész hetes programsorozata.

Forrás: Molnár Péter

Idén teljes pompájában, a hagyományaihoz méltón tér vissza Debrecen legismertebb fesztiválja, a Debreceni Virágkarnevál. Augusztus 15. és 21. között széles programkínálat fogadja a helyieket és a turistákat. Hétfőn megnyitotta kapuit a PlayMobil-kiállítás, a Piac utcai kézműves vásár és a Nagyerdei Sörkert is.

Mindezek mellett pedig elindult a Táncol a város programsorozat is a Csapó utcán és a Dósa nádor téren.  

A Békás-tó és a Nagyerdei Szabadtéri Színpad közötti területen rendezkedtek be a Nagyerdei Sörkert | Beer by Lake faházai és standjai, melyekből a kézműves sörkülönlegességek mellett egyéb saját készítésű párlatokat, dzsemeket és ételeket is kóstolhattak az érdeklődők, a teqballasztalnál pedig folyamatosan ment a játék. 

Szabó Péter emődi sörfőző szerint a jó kézműves sör titka, hogy a főző szeresse, amit csinál és készít, mert akkor lehet legbiztosabb abban, hogy minőségi sörrel látja el a vendégeit. 

– Leginkább angol söröket készítek. A legkedveltebb, ami nekem is kedvencem, az a stout, ami még a sörfőzők véleménye szerint is nálam az egyik legjobb. Emellett készítek mézsört is, ami igazi kulináris élményt nyújt: tíz százaléka méz és hat százaléka maláta – ismertette. Igyekszik a vendégei véleményét kikérni egy-egy sörrel kapcsolatban, hogy a lehető legjobbat tudja mindig főzni.

Szabó Péter
Forrás: Kiss Annamarie

Az egyik asztalnál Dávid sörözött éppen egyik barátjával. Mint elmondta, régóta kedvelője a malátás italnak.  Kedvencei között szerepel a lager és a pilsner, régebben szívesen fogyasztott ale söröket. A gyümölcsös sörök közül a meggyes, citromos fajtákat és a búzasört kedveli, de a stoutokat annyira nem. 

– Fiatalabb koromban inkább az árai szerint válogattam a sörök között, majd mikor kiköltöztem egy rövid időre külföldre, akkor megismerkedtem más fajtákkal, és elmozdult az ízlésem inkább a minőségibb sörök felé. Megfogott az ottani pubkultúra – fogalmazott a helyi fiatal.  

Várak, hajók és tűzoltók

Generációk kedvencei már hosszú évtizedek óta a Playmobil-játékfigurák és azok kiegészítői. Az ötletes kis bábuk változatos témákban kalauzolják el a gyerekeket a képzelet valamennyi világába. Játék közben az ifjú óvodásból vagy iskolásból egy rövid időre várvédő, tűzoltó vagy épp hercegnő is válhat. A Kölcsey Központ második emeletén ezekből a játékokból nyílt hétfőn kiállítás. A vitrinek mögül többek között várak, kastélyok, hajók, valamint tűzoltó-, rendőr- és hercegnőfigurák mosolyogtak vissza a látogatókra. A bejáratnál pedig óriás playmobilok fogadták az érkezőket.

Ottjártunkkor az egyik ilyen vitrin előtt álló családot meg is szólítottuk.

– Már négy ilyen játékszettem van otthon. Az egyikben két figura van, a másodikban csak egy. A harmadik szettben egy nagy hajó, míg a negyedikhez egy erőd járt óriási ágyúkkal – vette fel a nyilatkozó szerepét az ötéves Samu, aki az utóbbi szettről elmondta, hogy azt két kalóz akarja bevenni egy ágyús kishajóval. Samu nővére, a 13 éves Janka is játszott ilyen figurákkal gyerekkorában, amelyekből az öccse is megörökölt néhányat. 

A kiállítás mellett egy játszóházat is berendeztek a szervezők, ahol a gyerekek kedvükre kipróbálhatták a különböző figurákat, eljátszhattak a kiegészítők segítségével történeteket. Alíz és Lilla egy középkori témájú játékot próbált ki a délután folyamán. A lányok kérdésünkre elmondták, hogy kedvenc Playmobil-figurájuk nincs, de otthon van nekik házikós, állatorvosi rendelős és lovacskás készletük is.  

A város is táncra perdült

A hétfői nappal elindult a Táncol a város programsorozata is, amelyen helyi és környékbeli művészeti csoportok mellett a világ szinte minden tájáról érkeznek idén fellépők.

A karneváli héten több száz táncos kápráztatja majd el kora este a belvárosban korzózókat. A kínálat pedig igazán szélesnek ígérkezik, hiszen lesz néptánc-, mazsorett-, latintánc- és capoeirabemutató is a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Kossuth téren is.

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában