Képpé varázsolt írott szó

2022.08.16. 20:13

Káprázatos illusztrációkat láthatunk a Kölcsey Központban

A Budapesti Illusztrációs Fesztivál válogatott munkáiból nyílt tárlat kedd délután Debrecenben, a Bényi Galériában.

Forrás: Molnár Péter

A kiállítótérben a 2021-ben évfordulós irodalmi alkotók, Lázár Ervin, Mészöly Dezső és Pilinszky János művei által inspirált alkotások láthatók.

Puskás István alpolgármester köszöntőjében emlékeztetett, hogy Debrecenben a könyvkultúrának, s így a könyvillusztrációnak is hosszú évszázados hagyománya van, az irodalom és a képzőművészet jól ismert találkozási pontja a cívisváros. Elmondta, hogy az újonnan megnyílt tárlaton az illusztrációk eredeti kontextusukból kiragadva, önálló képzőművészeti alkotásokként láthatóak, végül felhívta a figyelmet Kölcsey, Petőfi és Madách közelgő évfordulóira.

Otthon érzi magát az illusztrációs tárlat Debrecenben, a város pezsgő kulturális közege miatt

– fogalmazott Révész Emese kurátor. Elmondta, hogy jövőre Petőfi és Madách lesz a pályázat témája. Céljuk megmutatni, ezáltal teret adni a fiataloknak a grafika ezen műfajához, valamint felhívni a szülők, pedagógusok és a könyvtárosok figyelmét arra, hogy igényesen illusztrált könyv kerüljön a legfiatalabbak kezébe. A szakember szerint ez azért fontos, mert az illusztráció egyfajta belépő a kortárs képzőművészet világába. Herbszt László kurátor kiemelte, hogy az ország nagyobb városaiban, például Szolnokon és Miskolcon már láthatta a közönség a plakát formában kiállított munkákat, viszont céljuk, hogy nemzetközi szinten is megismertessék a magyar illusztrációt.

Forrás: Molnár Péter
 

Nem volt megkötés

A Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. A „Billufeszt” szervezői a pályázatot és a hozzá kapcsolódó rendezvényeket azért hívták életre, hogy kétévente teret adjanak a hazai illusztrációs művészet legjobbjainak. Elsősorban klasszikus értelemben vett illusztrációk alkotják a tárlat gerincét, azaz olyan művek, amelyek konkrét szöveges tartalomhoz kapcsolódnak.

A szervezők sem a technikát, sem a méretet nem kötötték meg, mivel a nyilvános tárlaton a közönség már digitális nyomatok formájában, kinagyítva látja az alkotásokat.

A kiállítás szeptember 18-ig látogatható a Bényi Galériában.

SzD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában