Fesztivál

2022.08.04. 20:03

Jó furmint és érzéki szaxofon: dzsessz költözött a rockvárosba

Néha az orrunk, máskor a fülünk után mentünk a Bor- és Jazznapok nyitónapján.

Forrás: Kiss Annamarie

Még hangoltak a színpadon a találkozó csütörtöki fellépői, és a munkaidő sem ért véget hivatalosan a legtöbbünknél, akadt mégis bőven látogató kora délután a Nagyerdőn, az idei Bor- és Jazznapok helyszínén. Száznyolcvan zenész és hatvan borászat gondoskodik a következő napokban arról, hogy a látogatók – ha nem is mámorosan, de a lehető legkellemesebben töltsék el a pénteki, szombati és vasárnapi estéket. A szervezők több újdonsággal is készültek, ottjártunkkor arra is választ kerestünk, hogyan fogadta ezeket a bor- és jazzrajongó, kisgyermekes vagy kutyás közönség. A fesztivál nyitónapjának első órái minden évben, így ezúttal is az elsőként színpadra lépő formációk hangszeres beállásának halk morajával, a borosstandokat díszítők izgatott készülődésével és a frissen sült húsok fűszeres illatfelhőjében teltek.

Az első hangszerek 17 órakor a Jazzma színpadon szólaltak meg a Blatt zenekar jóvoltából, de a rutinosabb látogatók már jóval előtte az apró falatokban kínált kézműves sajtokkal és borospohárral a kezükben foglalták el az ülőhelyeket. A csilis és más kézműves ínyencségek és a prémiumkategóriás éttermi kínálat mellett savanyú káposztás hamburgert, péksüteményt, lepcsánkát és debreceni párost is találni, az óvatosabb duhaj híveinek pedig ott a hosszúlépés, valamint az idén bemutatkozó alkoholmentes borok.

Sok idő, nagy fordulattal

Az első Jazznapokat fél évszázaddal ezelőtt rendezték meg a cívisvárosban. A Napló 50 évvel ezelőtt, pontosabban 1972. november 22-én számolt be arról a dzsesszhangversenyről, melyet a Magyar Rádió az Aranybika Bartók terméből közvetített. A cikkből kiderül az is, hogy fellépett az Apostol együttes is, melynek tagjai mind fiatal zeneakadémisták, vagy zeneakadémiát végzett muzsikusok voltak, az est házigazdája pedig a Debreceni Jazz Kvartet volt. Az elmúlt évtizedekben több fontos változás is volt a rendezvény életében. Amellett, hogy a Bornapokkal öltött kart, zenei kínálatában is módosult a Debreceni Jazznapok, erről Budai Krisztián ütőshangszertanárt az első fellépőre várakozva a helyszínen kérdeztük. A debreceni zenész régi rajongója a jazznapoknak, a felhozatalban pedig minden évben talál kimagaslóan érdekes produkciókat, idén például az Erdélyből érkező Ineffable elnevezésű formációt, akik szombat éjjel állnak majd színpadra. Kevesebb külföldi, több hazai zenész mutatkozik be az utóbbi időben, debreceniek is mindig vannak köztük, de kiemelte: ez így van rendjén. – Debrecen az év többi napján leginkább a rockzene városa, kell, hogy a dzsessz is helyet kapjon. Emellett az is szerencsés, hogy sok hazai – elsősorban budapesti – tehetséges muzsikus van, akiket vendégül láthat a város – jegyezte meg.

Budai Krisztián
Forrás: Kiss Annamarie

Budai Krisztián nemcsak hallgatóként érkezett a találkozóra; péntektől vasárnapig minden nap 18 óra 30 perctől élménydobolásra hív mindenkit a Békás-tó melletti sakktáblához.

A csütörtöki programokat Szendőfi Péter és zenésztársai zárják, de lesz mit hallgatni péntektől vasárnapig is a piknikhangulatú, függőágyakkal és babzsákokkal berendezett területen, ahol hangulatos fényárban koccinthatunk kedvenc vagy új barátként kitöltött borainkkal.

Szakál Adrienn


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában