Helyi kultúra

2022.08.18. 18:45

Gyászúton: komédia és sirató a Csokonai Színházban

Forrás: Csokonai Színház

Gyászúton – vidám sirató két hölgyre, egy zongorára – ezzel a címmel hirdette meg a Csokonai Színház Pierre Notte francia szerző sikerdarabját, melyet magyarországi színházak is műsorukra tűztek már, az eredetihez (Deux Petites Dames Vers le Nord) közelebb álló címválasztással.

Mint az a színház közleményéből kiderül: Szabó K. István rendező a darab olvasópróbáján azt mondta, hogy az eredetileg roadmovie-szerű, terjengős szüzsét, keserédes történetet egy térhez kötöttebb, koncentráltabb formátumra írták át. „A tizenhét állomásos csellengés a kiüresedett otthonban, egy belső utazás révén tárja fel a kései árvák családtörténetét. Álomszerű az egész, mint ahogyan egész múltjuk az – a papa elvesztése, életszerűtlen fiatalságuk, a mama hosszú haláltusája. Az utazás egyszerre gyászút, a gyászfeldolgozás folyamata, és egy néhai nászút derivátuma, a családi emlékezet keserédes kutató játéka. Zenés előadásnak is lehetne aposztrofálni, hiszen fontos szerepet kap az előadásban az egy szál zongorával kísért dal. Így lesz ez a keresés-történet, amit át-átsző a morbid, fekete humor, komédiához és siratóhoz is egyszerre közel álló.”

Az előadás szerepeit Majzik Edit, Oláh Zsuzsa és Dargó Gergely alakítja. A produkció premierje a MagdaFeszt nyitóelőadásaként október 3-án lesz a Csokonai Fórumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában