Koszorúzás

2022.08.09. 15:30

Az első cigány szent mártírhalálára emlékeztek Nyíracsádon

Nagy János polgármester köszöntötte a megemlékezés résztvevőit

Forrás: Kedves Zilahi Enikő

A szegregált élethelyzetek felszámolását célul tűző komplex programsorozat keretében a környéken, de talán a megyében is egyedülálló szobrot avattak három évvel ezelőtt a nyírségi településen. A Kövér József debreceni szobrászművész által készített, Boldog Ceferinót, az első cigány szentet ábrázoló mellszobor a település főutcáján kapott helyet. A spanyol származású, keresztény életet élő, hite mellett kiálló Ceferinót mélyen vallásos meggyőződése miatt 1936. augusztus 9-én végezték ki. Mártírhalálának évfordulóján rövid megemlékezés keretében koszorúzták meg a II. János Pál pápa által boldoggá avatott szent szobrát.

Két himnusz szólt

A magyarok himnuszát közösen énekelték, majd a cigány himnusz Wukovics Tímea tanuló előadásában hangzott el a megemlékezésen. Ezt követően ifj. Pósán Ferenc görögkatolikus kántor néhány gondolat erejéig idézte Ceferinó életének legfontosabb állomásait, igaz keresztény hitéhez való hűségét és kitartását. Koszorút helyezett el az emlékműnél a települési önkormányzat nevében dr. Nagy János polgármester, Simon Csaba, a jelenleg is futó integrációs pályázat tanácsadója, valamint a Roma Nemzetiségi Önkormányzat nevében Horváth Mária. A polgármester megköszönte a résztvevőknek az emlékezést, és hangsúlyozta, milyen öröm számára, mint településvezető számára, hogy Nyíracsádon a romák és nem romák békében élnek egymás mellett. – Értékesek vagyunk, hiszen mindannyian magyarok vagyunk – fogalmazott a polgármester.

Kedves Zilahi Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában