Megnyílt a Magyar Géniusz kiállítás

2022.08.17. 17:47

Amilyen sokszínű a vidék, olyan gazdag a muzeológiája

Immár Debrecenben látható a Magyar Géniusz vándorkiállítás – a tárlatot szerda délután nyitották meg.

Forrás: Czinege Melinda

A vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait vonultatja fel az a vándorkiállítás, ami Kecskemét és Gyula városok után, immár a debreceni Déri Múzeumban tekinthető meg egészen szeptember 25-ig.

Összesen 67 intézmény 154 történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya költözött most a cívisvárosi intézmény falai közé. Példa nélküli kezdeményezésnek nevezte ezt a vándorkiállítást Pósán László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke a megnyitóünnepségen. Mint mondta, reprezentatív seregszemléje ez a magyar értékeknek.

A látogatók a kiállítást megnézvén magukkal viszik a magyarság kulturális örökségének és kincsének egy olyan lenyomatát, ami egy életre maradandó élmény lehet. Továbbá ösztönzés lehet arra is, hogy más városokban más alkalmakkor ilyen gyűjteményeket megtekintsenek

– szólt a megjelentekhez.

Több tízmillióból válogatva

– Ha elkezdenénk sorolni, hogy milyen zseniális magyar alkotások vannak a világban, akkor biztosak lehetünk abban, hogy valaki kimarad – e gondolattal írta körbe Vincze Máté kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár a magyar géniusz fogalmát. Szerinte ugyanis a legfontosabb gondolat, hogy észrevegyük: nem is biztos, hogy látjuk, hogy mennyien és milyen hatással voltak magyarként az egyetemes kultúrára, a tudományra, a világra. Hamvas Béla szavait idézve arra mutatott rá, hogy a géniusz a tehetségét közösségben éli meg. Emlékeztetett, hogy a kiállítás főkurátorai a magyar múzeumok által őrzött összesen 76 millió tárgyból válogatták össze a tárlat anyagát.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere köszöntőjében rámutatott: a megnyitó dátuma is jelkép.

Néhány napra vagyunk a magyar államiság ünnepétől, pontosan annak a felvezető rendezvénye ez a kiállítás, ami arra hivatott, hogy a magyar kultúra gazdagságát, a magyar teremtő energiákat bemutassa

– emelte ki.

Forrás: Czinege Melinda
 

Nyolc helyszínen állomásozik

– A vándorkiállítás monumentális vállalkozás, üzenete, hogy a vidéki múzeumok közössége létező, magyar kultúránkat megtartó valódi érték.

Amilyen sokszínű a vidék, olyan gazdag a muzeológiája is

– hangsúlyozta Végh Katalin, az Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének(MVMSZ) ügyvezetője, a kiállítás főkurátora, aki 117 vidéki muzeális intézmény képviseletében köszöntötte a tárlat megnyitóján megjelenteket. Elmondta azt is, hogy a Géniusz Programban – melyet a Nemzeti Kulturális Alap hirdetett, és az MVMSZ koordinált – 95 pályázat nyert csaknem hárommilliárd forintot, a Déri Múzeum például mintegy 120 millió forintot kapott tervei megvalósításához.

A kiállítást, ami a cívisváros után még Győrben, Szombathelyen, Szekszárdon, Egerben, és Budapesten (így összesen nyolc állomáson) lesz látható, Angi János, a Déri Múzeum igazgatója nyitotta meg.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában