Debreceni Virágkarnevál

2022.08.08. 09:21

A múló mozdulatot teszik örökké a festővásznakon

Elmerülhetünk a képzőművészetben a karneváli héten a zenei, táncos és botanikai programok mellett.

Egészen sajátos produkciókat is láthatunk majd

Forrás: Napló-archív

A százszorszép illik a leginkább a Debreceni Virágkarneválhoz, ha a virágok közül kell jelképet választani, hiszen augusztus 15. és 21. között annyiféle program kínálkozik, hogy a kis növény minden szirmára jut egy!

A zenei, gyermekeknek szóló, botanikai és táncos események mellett a képzőművészet rétjén is csokornyi élményt szakíthatunk.

A megyeszékhelyre érkezik a Budapesti Illusztrációs Fesztivál anyaga, amelyet az év egyik legtrendibb kiállításának nevezett Mészáros Réka. A karneváli hétért felelő Főnix Rendezvényszervező vezetője lapunknak elmondta: a fiatal alkotók irodalmi témákra reflektáló díjnyertes illusztrációi láthatók majd a Bényi Galériában augusztus 16. és szeptember 18. között. – Ezzel a tárlattal meg tudjuk szólítani a fiatalabb generációt – említette a kiállítótér egyik alapvető törekvését. Hozzátette: hangsúlyt fektetnek a helyi alkotókra, de szeretnék, ha a debreceniek megtekinthetnék az ország más részein készülő alkotásokat. 
A „Billufeszt” létrehozói kétévente pályázattal és rendezvényekkel adnak teret a hazai illusztrációs művészet legjobbjainak. Debrecenben a 2021-ben évfordulós irodalmi alkotók, Lázár Ervin, Mészöly Dezső és Pilinszky János művei által inspirált közel 140 alkotást állítják ki.

Előttünk készül

Azokat, akik nem csak a szemüket kívánják legeltetni mások önkifejezési módjain, a Színes város – Street Art élőfestés című programon várják augusztus 17-én 17 órától a Dósa nádor téren. Egy 80 négyzetméteres épített falfelületet díszítenek itt a Grafik Trafik street art művészei, de a kéznyomát bárki otthagyhatja majd. 

Az Impressziók, improvizációk esemény ajánlója szerint a természet és a művészetek adnak egymásnak randevút a Nagyerdő fái közt augusztus 20-án 14 és 19 óra között.

Képzőművészeti felsőoktatási intézmények hallgatói, a debreceni művészeti szakgimnáziumok diákjai, a Modern Tánc-Játék Stúdió táncosai, valamint fiatal cívisvárosi és budapesti művészek alkotnak a szemünk láttára: a vásznon megjelenik az előadott táncos produkciók egy-egy mozdulata.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában