Programok

2022.07.01. 15:19

Sűrű nyárra készülnek Szoboszlón: kamionostalálkozó, repülőnap és folkhétvége is lesz

Földön, vízen, levegőben egyaránt megtalálhatja mindenki a kedvére való programot ezen a nyáron Hajdúszoboszlón.

Forrás: Tóth Imre

Idén 60 napon át több mint 300 programot kínál Hajdúszoboszló az odaérkezőknek.

– Városunk kulturális kapui 2022-ben megnyíltak, ugyanis idén a vidék felé is nyitottunk. Önkormányzatunk elszánt abban, hogy a kulturális kapcsolatai bővüljenek, ezzel is fokozva a térség népszerűségét – hangsúlyozta Majoros Petronella pénteken, a Hajdúszoboszlói Nyár 2022. programkavalkádját bemutató sajtótájékoztatón. Az alpolgármester megosztotta, összesen 15 település kulturális összefogása jelenik meg estéről estére villámprodukciók formájában a strand főbejárata előtti téren.

A helyi művészeti csoportok mellett fellépnek a bihari, a sárréti és hortobágyi térség művészei, előadói, kulturális közösségei. A civil rendezvények sorait közel ezer fellépő gazdagítja, ennek közel fele vidékről érkezik.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, az nem újdonság, hogy népszerű sztárok lépnek fel a fürdővárosban, de azt gondolták, hogy az idelátogatóknak egy kicsit tudnak még többet is mutatni. Mint mondta, van mit bemutatni a környékről, a képviselő úgy véli, a covidnak talán egyetlen pozitív hozadéka volt, az, hogy ezek a civil szervezetek nagyobb figyelmet kaptak, hiszen a kisebb szervezetek készen álltak a munkára, akkor is, mikor még nem lehetett nagy rendezvényeket tartani.

Hatvan napon át, esténként 7 órától utcai látványprodukciót láthat a közönség, majd fél 9-től különböző programok kezdődnek a szabadtéri színpadon. Sós Csaba, a helyi művelődési központ igazgatója ismertette ennek részleteit. Hangsúlyozta, minden nap lesznek programok, és minden hétvégén lesznek neves fellépők a szabadtéri színpadon. Kiemelte a Folkhétvégét, amit idén 27. alkalommal tartanak meg július 22. és 24. között, ahol minden koncert ingyenes lesz, ahogyan a Szoboszlói Dixieland Napokon is, augusztus 4. és 6. között.

Forrás: Tóth Imre

A sportrepülőtér kiemelt szerepet kap az idei programtematikában, erről már Kovács Gergely alpolgármester beszélt. A három legjelentősebb rendezvényt ismertette. Tudatta,

július 15. és 17. között öt év kihagyás után újra repülőnapok lesznek a fürdővárosban, a látványos bemutatókra legalább 10 ezer embert várnak a szervezők.

A Kösely Lovas Kupát július 29. és 31. között szervezik meg, immár 41. alkalommal, míg augusztus második hétvégéjén a 11. Országos Kamionos Találkozónak adnak otthon. – Ami közös mind a három rendezvényben – azon kívül, hogy remélhetőleg nagyon sokan lesznek –, az az, hogy az önkormányzatnak, valamint a rendezvények szervezőinek köszönhetően mind a három kiemelt esemény ingyenesen lesz látogatható – tudatta Kovács Gergely.

Az elmúlt években megsokszorozta látogatói számát a Bocskai István Múzeum, ennek kínálatáról Bihari-Horváth László igazgató beszélt. Kiemelte, múzeumi negyed alakult ki a fürdővárosban, hiszen három épületben hét állandó kiállítással várják a látogatókat, emellett a bajuszkultúrát bemutató időszaki kiállítás is megtekinthető a nyáron. Tudatta, péntek délutánonként a Hajdúszoboszlói Nyár programjaihoz hajdú őrjárattal – díszelgő felvonulással és fegyverbemutatóval – csatlakozik a múzeum. 

Újítás, hogy este 10-ig várják az intézménybe az érdeklődőket, s már a városnéző nosztalgia kisvonat egyik megállóhelye is a múzeum, melyet a helyi lakosok péntektől ingyenesen látogathatnak.

Az idei nyár nyitóprogramja már tart, egy látványfestészet keretében két napon keresztül festik meg Hajdúszoboszló arcát a művészek.

Forrás: Tóth Imre

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában