Éltetik a hagyományt

2022.07.11. 17:51

Fiatal tárgyalkotók táboroztak Nádudvaron

A tiszta népművészetünk gyökereit megőrizni, tovább éltetni hivatottak.

Réz Szilárd alpolgármester (jobbra) köszöntötte az I. Vándorinas konferencia résztvevőit

Forrás: Marján László

Négy napon át zajlott az I. Vándorinas tábor a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Ifjúsági Szakmaközi Bizottságának szervezésében Nádudvaron csütörtöktől vasárnapig.

A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnáziumban tartott megnyitón Réz Szilárd, a város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Pál Miklósné a NESZ elnöke tábornyitó beszédében kiemelte: ifjúsági tagozatuk mintegy két évtizede dédelgetett álmot hívott életre ezzel a szakmai hétvégével, amiért köszönte a három fős Ifjúsági bizottság: Sütő Brigitta, Debreczeni Klára és Fodor Dávid elhivatott munkálkodását.

A kézműves szakgimnáziumot, a mai kor magyar tárgyalkotó művészetének bölcsőjét Benő-Nagy Réka intézményvezető mutatta be.

Az összejövetel fő célja volt, hogy a 18-35 éves népi kézművesek, tárgyalkotók, és elméleti szakemberek ismerjék meg egymást, közösen alkotni, ötletelni, tudjanak. A tábor felépítésénél arra törekedtünk, hogy olyan előadókat, mestereket kérjünk fel, akikre jó példaként lehet tekinteni, munkájuk kimagasló, követendő és szakmai koordinálásuk segítségével új, a mai korba is beleillő tárgyak vagy tárgyegyüttesek szülessenek, megtartva a tiszta népművészetünk gyökereit.

Az I. Vándorinas táborban a Hortobágy és környéki pásztorkultúra sokszínűségét kívántuk bemutatni és feldolgozni – fogalmazott az ifjúsági bizottság elnöke: Sütő Brigitta.

A tábor fiataljai igen széles szakmai területen alkotnak: volt pl.: gyöngyfűző, bőrműves, fazekas, hímző, viseletvarró, szövő, ékszerkészítő, néprajzos, nemezkészítő, tojásfestő, népi játszóház vezető. A fiatalok Magyarország számos településéről, és a határon túlról is érkeztek.

– Terveink között szerepel, hogy ez a tábor évről évre több alkalommal és több helyszínen folytatódhasson és újabb szakmai és találkozási lehetőséget biztosítson a fiataloknak. A négy nap alatt a fiatalok, akik azelőtt még sohasem találkoztak, jól összekovácsolódtak. Bízunk benne, hogy kialakult egy olyan népművészeti fiatal közösség, amely közös célok kitűzésével jövőt építhet – tudtuk meg a fiatal szervezőktől.

Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában