Szárnyal a közösség filmje

2022.07.13. 11:37

A fővárosi betonban is nyomott hagyott a nagybegyesi macska

Beindította a kulturális turizmust a Macska a betonban című film: többen már miatta keresik fel a nagyhegyesi helyszíneket.

A Teréz körúti Művész mozi előtt

Forrás: A film közösségi oldala

Hat fővárosi mozi (a Művész, a Corvin, a Toldi, a Kino Cafe, a Puskin, és a Tabán) is műsorra tűzte a napokban a Macska a betonban című áldokumentum-vígjátékot, mely – ahogyan arról beszámoltunk – Dalnoky Ferenc, a közismert megyénkbeli retró- és életérzésgyűjtő rendezésében, Homokkerti capriccio című könyvének írásai alapján készült, javarészt Nagyhegyesen, széles közösségi összefogással. 

Érdeklődésünkre a rendező örömmel számolt be arról: remek érzés volt az említett helyeken szerepelni, hiszen a fővárosi művészmozik nem csupán filmekkel csalogatják a nézőket, hanem az egyedülálló légkörükkel, és a bennük folyó kulturális élet is sokakat vonz.

– A Teréz körúti Művész moziban járva is azt tapasztaltam, hogy megpróbálják visszahozni a mozi régi fényét a mostani Covid utáni, illetve streamelős időkben – említette Dalnoky. 

Forrás: A film közösségi oldala

A fogadtatásról szólva elmondta: a legtöbbeket meglepte, miképpen lehet kétmillió forintból filmet készíteni ilyen minőségben, utalva itt egyebek közt a kameratechnikára, a drónnal felvett jelenetekre, a darvakról, illetve a Kráter-tóról készített felvételekre. A zenei anyagot hasonlóképpen kiemelkedőnek találták. A rendező kitért arra: több debreceni kötődésű újságíró is részt vett a vetítéseken, például Bálint István, Varga Attila vagy épp Farkas Erika, akinek A hely című rádióműsorában nemrég szerepeltek a film alkotói. Ennek nyomán elképzelhető, hogy előbb-utóbb tévés bemutatkozásra szintén lehetőségük lesz, annál is inkább, mert a szakmai közönség alkalmanként műfajteremtő szerepűnek értékelte Dalnokyék dokumentumalapú vígjátékát. 

Úgyhogy, mint a rendező fogalmazott, egyelőre szárnyalnak. Nyíregyházára is kaptak meghívást, emellett pedig beneveztek Zalaegerszegen a Göcsej dokumentumfilm-fesztiválra. 

Ha nem igyekeznénk tartózkodni a nagy szavaktól, azt mondhatnánk: mintha finoman kezdene épülni a nagybegyesi közösségi mozidarab kultusza. Dalnoky ugyanis a fővárosi tapasztalatok nyomán megemlítette: három huszonéves lány Szolnokról azért utazott Pestre, hogy újra megtekintse a filmet. Sőt, egy másik rajongójuk pedig korábban kimotorozott a film egyik fő helyszínéül szolgáló, nagyhegyesi Akácos kocsmába, és kiment Bimbó, az utolsó dzsungelharcos tehén emlékkövéhez (melyet a film stábja tavasszal állított a községben), s kigyomlálta, megkoszorúzta. Mondhatni, egyfajta kulturális turizmust kezd előmozdítani a film azzal, hogy többen már miatta keresik fel a nagyhegyesi helyszíneket.

Fővárosi közönségtalálkozón az alkotók
Forrás: A film közösségi oldala

Mindemellett épp a napokban teljesült a Macska a betonban alkotóinak a jótékonysági vállalása, melyről korábban szintén hírt adtunk: átutalták a június 2-ai, debreceni vetítés bevételét, százezer forintot a GM1-gangliozidózisban szenvedő ebesi kislány, Szendrei Bíborka gyógyításának támogatására. Az összeg ugyan jelképes, mondta Dalnoky, de az akciónak elsősorban az volt a lényege, hogy nyáron, amikor egyébként általánosan apadni szokott az adományozási kedv, felhívják a jószándékú emberek figyelmét arra, hogy a vakáció idején se hagyjanak fel Bíborka megsegítésével.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában