A régi pompa

2022.06.14. 20:43

Visszakerültek otthonukba a téglási kastély bútorai

Az első eredeti példányok tértek haza, továbbiak követhetik.

Forrás: Kiss Annamarie

A Degenfeld-kastélyban tartott keddi eseményen ünnepélyes keretek között üdvözölték újra a kastély egykori bútorzatának egy részét, amely felajánlás útján tért vissza.

Pajna Zoltán
Forrás: Kiss Annamarie

Az eseményen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte, fontos a valós értékek létrehozása. A kastély építői is így gondolkodtak két évszázaddal ezelőtt, amikor annak megalkotásával a magyar identitás részévé tették. Mint mondta, biztos abban, hogy a bútorok régi fényükben fognak majd pompázni. Valamint reményét fejezte ki a további fejlesztésekkel kapcsolatban, úgy fogalmazott, az egyik legfontosabb, hogy ne csak megkapjuk az értékeket, de vegyük is észre azokat magunk körül, szelektáljunk belőlük, és lehetőleg minél többet adjunk hozzájuk.

Szabó Csaba
Forrás: Kiss Annamarie

Nemes felajánlás

Az eseményen Szabó Csaba polgármester ünnepélyes keretek között adta át a feltárt korabeli bútorokat, megőrizve ezzel a kastély és Téglás értékeit. Úgy fogalmazott, a régi bútorok a helyi múlt gyökerei, annak hiteles darabjai, így felbecsülhetetlen értéket képviselnek. 

– Ezek történelmi pillanatok, a régmúlt életre keltése. Fontos, hogy az ilyen értékeinket megőrizzük, átörökítsük – fejtette ki a polgármester. Az első 5 bútordarab hazatérte Csécsi Imrének köszönhető, nemes gesztusáért díszoklevélben részesült.

Miklóssy Ferenc
Forrás: Kiss Annamarie

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a kastélyt birtokló KEVIÉP Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta beszédében, a tulajdon – a szellemiség, a történelmi múlt miatt – Téglás közös értékének tekinthető. Kifejtette, jó kétszáz év alatt egy-két évtized kivételével a nemzeti szellemiség határozta meg a kastélyt, melynek fejlesztése még sok munkát igényel, ám igyekeznek apránként helyreállítani annak tekintélyéhez méltó állapotát.

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában