Bemutatták a megyeszékhely zenei életét

2022.06.12. 11:00

Véget ért Debrecen vendégszereplése a Magyar Zene Házában

Debrecen volt az első díszvendége a Magyar Zene Házának május 17. és június 11. között.

Forrás: debreceni önkormányzat

A Magyar Zene Háza számos sorozata közül ezzel a bő háromhetes eseménysorral debütált a magyar városok zenei életét bemutató, Városkapu elnevezésű programszéria. A Városkapu: Debrecen a sorozat első részeként vállalkozott arra, hogy a Magyar Zene Házában kaput nyisson Debrecenre, és azon belépve keresztmetszetet mutasson a város zenei életéről. A programok összeállításában a Debreceni Zenei Tanács, a Kodály Filharmónia Debrecen, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, a Zenede, a Lighthouse csoport és a Rocksuli is részt vett. Az elmúlt hetekben 16, debreceni kötődésű formáció több mint 180 tagja mutatkozott be a fővárosban – olvasható a polgármesteri hivatal közleményében. 

Papp László polgármester a helyszínen azt mondta,

megtiszteltetés Debrecen számára, hogy ebben a csodálatos új intézményben elsőként mutathatta be a magyar városok közül a zenei kultúráját.

Hozzátette, a gazdaságfejlesztés mellett a következő években a kulturális terület fejlesztése az egyik fókuszpontja a városvezetés törekvéseinek, Debrecen a gazdaság mellett a kultúrában is a nagyobb régió központi szerepére törekszik. Megjegyezte,

a Debrecen 2030 program részeként egy komolyzenei hangversenytermet szeretnének építeni, lévén a Kodály Filharmóniának nincs hangversenyterme.

Forrás: debreceni önkormányzat

Puskás István alpolgármester a hétvégi záróeseményen úgy fogalmazott, a debreceni zenészek telt házas koncertek előtt mutatkoztak be az elmúlt hetekben, és mind a Lautitia Gyermekkórus, a kortárs könnyűzene és jazz, vagy a zenepedagógiai programok nagy sikerrel zajlottak. - Ez egy remek lehetőség volt arra, hogy a nagyvilág számára megmutassuk, hogy milyen sokszínű a zenei kultúránk a népzenén, világzenén, a jazzen, a komolyzenén át egészen a zenepedagógiáig.

Nagyon színes és sokrétű a zenei életünk, amatőrök, profik, a legkülönbözőbb zenei műfajok éltetik együtt a zene kultúráját Debrecenben

– emelte ki az alpolgármester. 

A zárónapon, június 11-én az 50 perc alatt a Föld körül című, családi zenepedagógiai program várta az érdeklődőket a debreceni kötődésű Talamba Ütősegyüttessel a főszerepben, ahol az előadás során a gyerekek játszva tanulták megszeretni nemcsak a zene, hanem a világ sokszínűségét is. Ezt követően Zombola Péter szerzői estjén a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói játszottak, végül Határtalan muzsika címmel a Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus Debrecen és a Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkarának közös koncertjét hallhatták a résztvevők. 

Színpadon az Ajtók

Június 10-én, szombaton este zenés-irodalmi kórusmű is szerepelt a programban, amelyet Grecsó Krisztián írt, Hrutka Róbert írta a zenéjét és Ölveti Mátyás hangszerelte, az említettek mellett fő előadója a Lautitia Kóruscsalád.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában