Ünnepi Könyvhét

2022.06.01. 11:08

Négy nap, megannyi olvasnivalóval: a könyveké lesz a debreceni belváros

A 93. Ünnepi Könyvhét Debrecenben június 9. és 12. között borítja be könyvekkel a Csapó utcát.

Forrás: Molnár Péter

Könyvutcába kéne menni! címmel újra megnyitja képletes kapuit az olvasók, az alkotók és a kereskedők közös ünnepe a Csapó utcán, melynek részleteiről a helyszínen szerdán beszéltek a szervezők.

Puskás István alpolgármester elmondta, hogy a találkozó június 9. és 12. között kínál új és klasszikus olvasmányokat a könyvhét látogatóinak. Az irodalomról azonban a könyvünnep után sem veszik el a reflektorfényt, folytatódik ugyanis az évek óta közkedvelt Irodalom Éjszakája, amit majd a népszerű író, Grecsó Krisztián debreceni látogatása követ majd. Szirák Péter irodalomtörténész, a debreceni irodalmi nagyrendezvények kurátora kiemelte, hogy az országszerte megrendezett Ünnepi Könyvhét második legnagyobb rendezvénye a debreceni, mely két éve elmaradt, és tavaly szeptemberre tolódott a pandémia miatt.

Forrás: Molnár Péter

A seregszemle díszvendége ezúttal Buda Ferenc lesz, a debreceni, Kossuth-díjas író június 9-én 17 órakor nyitja meg a Debreceni Ünnepi Könyvhetet, majd Szirák Péterrel vesz részt pódiumbeszélgetésen a Modemben. A négynapos könyvünnepen a legkisebbek is felfedezhetik az olvasás örömét a könyvbemutatókon, a zenebölcsin, a mesefoglalkozásokon és az interaktív zenés műsorokon keresztül egyaránt. Nemes-Nagy Ágnes neve többször hallható lesz a programok között,  versei az Olvasóligetben hangzanak majd el.

Az olvasók személyesen is találkozhatnak kedvenceikkel, dedikál és ankéton vesz részt Kalapos Éva Veronika, Egressy Zoltán, Herczeg Ákos, Bakó Endre, Szeles Judit, Nádori Lídia és Gyukics Gábor.

Közelít a százhoz

Az első Ünnepi könyvhetet 1929-ben Supka Géza kezdeményezésére rendezték meg. A szervezők kezdettől fogva arra törekedtek, hogy a könyvírás és az olvasás ünnepét élő szóval, zenével, tánccal színesítsék. Debrecenben, a Református Kollégium, az Alföld nyomda és az egyetem városában fontos művelődési és lélektani szerepe van a könyvhétnek; az olvasók évről évre készülnek, hogy személyesen találkozhassanak kedvenc alkotóikkal. Alapítása óta a könyvhét mindössze két alkalommal, 1957-ben és 2020-ban maradt el.

A 93. Ünnepi Könyvhét részletes programsorozata a találkozó Facebook-oldalán és a Méliusz Könyvtár honlapján érhető el.

SZD

Ezer szállal, Debrecenhez

Az idei debreceni ünnepi Könyvhét díszvendége, Buda Ferenc író, költő, műfordító Debrecenben, a Bem téren nőtt fel és az Eötvös utcán volt kisiskolás. A városnak éppen cívis és költőket érlelő szegletében nevelkedett, ahol negyven évvel később Térey János is. Költői pályáját eleinte a legendás Kiss Tamás egyengette, középiskolásként debütált az Alföld 1955-ös számaiban. Forradalmi verseiért egy év börtönbüntetésre ítélték, szabadulása után nem folytathatta egyetemi tanulmányait. Budapestre költözött, ahol pályáját Nagy László és Juhász Ferenc mentorálta. 2011-ben adta ki memoárját Világ, világom címmel, melyben részletesen megemlékezik a debreceni évekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában