Köztéri romantika

2022.06.15. 16:47

Így talált újra egymásra Thököly és Zrínyi Ilona Hajdúszoboszlón

Ritka pillanat, amikor egy történelmi pár házasságkötésének 340. évfordulójáról akképp emlékeznek meg, ahogyan június 15-én Hajdúszoboszlón tették.

Forrás: Tóth Imre

Thököly Imre neve azért köthető a településhez, mert itt várták és 1680. január 8-án itt választották meg a kuruc seregek őt fővezérüknek. Hajdúszoboszlón a krónikák szerint más fontos esemény is történt ekkoriban. A későbbi felső-magyarországi és erdélyi fejedelem, Thököly Imre szerelmét, Zrínyi Ilonát itteni tartózkodása során kérte nőül levélben. Szerelmük erős volt, 1699-ben Ilona követte a törökországi száműzetésbe. 

Forrás: Tóth Imre

Érdekesség, hogy Thökölyről Törökországban utcát neveztek el, emlékház is nyílt. Hajdúszoboszlón ápolják emlékét, nevét általános iskola őrzi. Thököly történelmi jelentőségét a történészek különbözőképpen ítélik meg, sokak szerint máig méltánytalanul.

Berek Lajos szobrászmester és alkotásai
Forrás: Tóth Imre

Romantikát varázsol a térre

Thököly Imre és Zrínyi Ilona haláluk után távol kerültek egymástól. Az 1705-ben, Izmit városában elhunyt magyar főnemest 1906-ban szülővárosában, a Szlovákiában található Késmárkon helyezték örök nyugalomra. Az 1703-ban elhunyt Zrínyi Ilona, a híres Zrínyi család nemesasszonya és fia, II. Rákóczi Ferenc földi maradványai pedig szintén 1906 óta a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban pihennek. Hajdúszoboszlói kötődésű, lokálpatrióta embereknek és az önkormányzat támogatásának köszönhetően most megvalósulhatott egy álom. A pár bronzból öntött két mellszobra, dr. Berek Lajos szobrász alkotásai, melyek több évig a múzeum raktárában hevertek, helyet kaptak a volt mozicsarnokban.

Így talált újra egymásra Thököly és Zrínyi Ilona a hajdúszoboszlói szerelmesek terén.

Majoros Petronella, Hajdúszoboszló alpolgármestere
Forrás: Tóth Imre

– Boldog vagyok, hogy Hajdúszoboszló így is őrzi e jelentős történelmi személyiségek emlékét. E két szobor együttese megadja a tér alaphangulatát és romantikát varázsol ide – mondta avatóbeszédében Majoros Petronella alpolgármester. 

Dr. Vincze Ferenc címzetes főjegyző
Forrás: Tóth Imre

Örömét fejezte ki dr. Vincze Ferenc címzetes főjegyző is, aki a helyi kötődésű Berek Lajos ötletét tizenhat évvel ezelőtt felkarolta, Zrínyi Ilona szobrát irodájában nyugdíjazásáig őrizte. Mint a szobrász hozzáfűzte, Thököly Imréről tudomása szerint jelenleg ez az egy, hajdúszoboszlói szobor létezik. 

Tibai Irma


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában