Fotókkal

2022.06.01. 17:32

Elérte a tenger Debrecen belvárosát

A nyarat és a tenger gazdag élővilágát idézi a Természettár kiállítása.

Forrás: Czinege Melinda

A meteorológiai nyár első napjának alkalmából hivatalosan is megnyitották a Tengerre! című kiállítást szerdán délután az Új Városháza földszinti fogadóterében. A tárlatot a Természettárban megtalálható, 40 ezer darabot számláló gyűjteményből válogatott preparátumok, különleges kagylók és halcsontvázak mellett nyarat idéző dekoráció és Louis Renard 250 éves rajzai színesítik. A kiállításon megtudtuk, létezik olyan csiga, melynek házát évszázadokon át fizetőeszközként használták. Valamint a divatiparban is megjelentek, hiszen gombokat és ékszereket készítettek a kagylók vázaiból.

Forrás: Czinege Melinda

A bemutatón helyet kaptak a Karsztvíz búváregyesület képei is.

– Manapság a tengerhez való viszonyunk turisztikai jellegű, csak egy apropó egy all inclusive szállodában. És magára a vízre úgy tekintünk, mint egy óriási medencére. Nem pedig úgy, mint egy nagyon gazdag ökoszisztémára – mondta köszöntőjében Puskás István. Az alpolgármester szerint a tárlat remekül illusztrálja, hogy a tenger nemcsak egy szórakozási forma, hanem egy színes élővilág, ami valamilyen módon egy párhuzamos létezése a mi szárazföldi világunknak. Hozzáfűzte, a kiállítás azért is különleges, mert a Természettárat leginkább úgy ismerjük Debrecenben, mint a helyi természeti értékek őrzőjét.

Forrás: Czinege Melinda

Egy olyan szereplőt, aki hozzásegít ahhoz, hogy szorosabbra fűzzük a viszonyunkat a környezetünkkel. Tengeri gyűjteménye azonban eddig nem kapott ekkora figyelmet.

– Ahogy a Természettár arra hív fel minket, hogy a Nagyerdő több mint egy általunk használt park, úgy a tenger sem egy óriási víztömeg, hanem egy színes élővilág otthona – fűzte hozzá Puskás István.

– A tenger hozzánk is nagyon közel áll, hiszen víz alatti élővilággal számos alkalommal találkozunk a merülések során – mondta Czakó Ádám, a Karsztvíz Búvár és Barlangkutató Sportegyesület elnöke.

Forrás: Czinege Melinda

– Paradox módon bolygónk 70 százalékát víz borítja, mégis úgy nevezzük, hogy Föld. Az a táj, amit víz borít ezernyi titkot rejt. Nap mint nap fedeznek fel újabb fajokat, és sajnálatos módon újabbak tűnnek el – fejtette ki Váradi Zoltán, a Természettár vezetője. Elmondása szerint általában nehezen tud választani egyetlen kedvenc darabot a kiállított kincsekből, azonban a jelenlegi kiállításon egy tengerészeti képzőművészeti alkotást emelt ki. A díszes tányért a matrózok a partokon összegyűjtött kagylókból és kavicsokból maguk alkották a tengeren, majd hazaérve a feleségüknek ajándékozták, akiket a hosszú távollétért szerettek volna kárpótolni. Váradi Zoltán megjegyezte, azt persze a tengerészek elfelejtették mondani, hogy mindenhol volt egy feleségük.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában