Minifesztivál

2022.06.29. 17:00

Berlinben mutatkozik be Debrecen és a Modem

A programok péntekig tartanak.

Forrás: Facebook / MODEM

Debrecent és a nagyváros múzeumi negyedének legfontosabb intézményei között számon tartott Modern és Kortárs Művészeti Központot (Modem) bemutató minifesztivált tartanak a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB), írja az MTI.

A péntekig tartó programsorozat apropója, hogy a Modem legnagyobb nyári kiállítása a Berlinben élő Lakner László, a magyarországi neoavantgárd vezető alkotói közé tartozó Kossuth-díjas művész több mint négy évtizedet átívelő munkásságáról szól.

Debrecenben a képzőművészet mellett az irodalom, a zene és még sok minden más, „a kultúra minden ága otthonra talál” - emelték ki a CHB közleményében, amely szerint a retrospektív tárlat mellett egy sor további izgalmas helyi projektet is bemutatnak.

A CHB saját projektekkel is készült a Debrecen Berlinben című, június 24-én kezdődött fesztiválra. Ezek középpontjában az alföldi város egyik leghíresebb írója, Tar Sándor művészete áll.

Németh Hajnal „Szimultán város” című filminstallációjában Tar Sándor „Szőke város” című, 1969-ben született versét dolgozta fel. A felvételen a verset magyarul felolvasó színész, Keresztes Tamás előadását párhuzamosan fordítja három hivatásos szinkrontolmács, így egyszerre három különböző német nyelvű verzió jön létre, amelyet improvizatív zenei előadás egészít ki.

A „Szőke város” a debreceni Déri Múzeum kiadásában jelent meg 2017-ben, a „Tájékoztató” című kötetben. Tar Sándor ebben a művében a drezdai kalandjairól és tapasztalatairól írt. A szerző 1967-től 1970-ig vendégmunkásként, majd 1975-76-ban a helyi magyar munkásotthon vezetőjeként dolgozott az akkori NDK-ban fekvő Drezdában. Szociografikus műve nem ment át a cenzorok szűrőjén, mert a benne ábrázolt munkásotthoni élethelyzetek és a fiatal munkások viselkedése nem felelt meg a hivatalos ideológiának.

Tar Sándor művészetének szociográfiai vonatkozásait emeli ki a CHB másik projektje is, a „Lehetőség” című kiállítás, amely az író hagyatékából származó fényképekből és szövegrészletekből áll.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában