Kivételes hangzás

2022.06.04. 21:00

A térség legjobb hangszerét avatják fel Debrecenben

A térség legjobb hangszerévé vált a Szent Anna-székesegyház orgonája.

Orgonaszentelés, orgonaavató ünnepség lesz pünkösd hétfőjén 18 órától a debreceni Szent Anna-székesegyházban. Dr. Krakomperger Zoltán helynök, plébános ünnepi szentmisén áldja meg a székesegyház kibővített Aquincum-orgonáját június 6-án, a székesegyház felszentelésének ünnepnapján. A szentmisét követően az érdeklődők Deák László orgonaművész koncertjén vehetnek részt. 

A hangszer 2020-ban bővült a Trompete real 8 és 4 lábas regiszterekkel, és akkor korszerűsítették az elektronikáját. 2021 tavaszán a harmadik manuál kapott egy oboaregisztert, ezzel befejeződött a bővítés első szakasza. Idén a Trompete real 16 lábas regiszter 12 hangját építették be, amelyet az orgonaszekrényben helyeztek el. Ennek költsége 4 millió 278 ezer forint volt, és ezzel a bővítés befejeződött; az orgona egy gyönyörű katedrálishangzással dicsekedhet, a művészek úgy tartják számon, mint a térség legjobb hangszerét. 

Karbantartás is kell majd 

Az orgona folyamatos karbantartás alatt áll, ez minden évben megtörténik, 2006-ban végeztek rajta nagyobb munkálatokat, erre is szükség lesz a közeljövőben – tudatta a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye sajtóirodája. (A koncert részletes programja itt megtekinthető.) 

HBN 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában