Cannes

2022.05.26. 12:30

Volt, aki egyszerűen kivonult David Cronenberg botrányfilmjéről

A cannes-i forgatag továbbra is rendkívül színes és páratlanul elegáns.

Váró Kata Anna

Kristen Stewart, David Cronenberg és Léa Seydoux Cannes-ban | Forrás: Valery Hache / AFP

Minden évben van botrányfilm Cannes-ban, időnként több is jut belőle egy-egy válogatásba. Idén David Cronenberg filmje, a Crimes of the Future/Les crimes du futur osztotta meg eddig a leginkább a közönséget.

Volt, aki otthagyta, volt, aki hangos nemtetszését fejezte ki, a többség viszont hosszan tapsolta a testhorrorok kanadai mesterének legújabb alkotását. Cronenberg, saját bevallása szerint, nem is számított másra. 

Bizarr, ám elgondolkodtató 

Én viszont épp ilyen szépen fényképezett, néhol valóban gyomorforgató alkotásra vártam, amely kegyetlenül szembesít bennünket azzal, hová is fejlődött az emberiség, és vajon képes-e az emberi test lépést tartani a technikai fejlődéssel, nem utolsósorban pedig a környezetszennyezéssel, elsősorban a halmozódó műanyagszennyezéssel. Cronenberg válasza elég bizarr, de mindenképp elgondolkodtató. És elgondolkodtató az is, hogy milyen formákat vagy inkább milyen extremitásokat szülhet az emberi testet előszeretettel középpontba állító, azt nemegyszer kizsákmányoló művészet. 

A művészien megkomponált, a test különböző természetes és mesterségesen előidézett torzulásait középpontba helyező alkotás főbb szerepeiben Viggo Mortensen, Léa Seydoux és Kristen Stewart láthatók. Kristen Stewartnak ugyan elég kevés szerep jutott a filmben, a fotózáson és a sajtótájékoztatón viszont sikerült ellopnia a show-t, mivel mással, mint a (felső)teste közszemlére tételével. Stewart derékig nyitott, piros Chanel nadrágkosztümjének a felsője aligha hagyott sokat a fantáziára, de kétségtelenül stílusos volt egy, az emberi testet ennyire középpontba helyező alkotás népszerűsítéséhez. Ez Cannes-ban egyébként sem szokatlan, hiszen a világ legszebb testei fordulnak meg a vörös szőnyegen, gyakran azon versenyezve, ki tudja a lehető legtöbbet megmutatni szépségéből. 

Estélyiben és szmokingban 

A cannes-i forgatag is rendkívül színes és páratlanul elegáns, a közönség a premierekre kötelezően estélyiben és szmokingban érkezik, a palota lépcsőinél pedig zordon biztonságiak ellenőrzik, hogy valóban megfelel-e az emberek öltözéke a cannes-i protokollnak. Sokan a Croisette-en sétálgatva vagy üldögélve gyönyörködnek az elegáns és többnyire méregdrága alkalmi viseletbe öltözött fesztiválozókban, és jó eséllyel botlanak hírességekbe is. 

Váró Kata Anna
(Cannes, 2022. május .25.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában