Méltó módon nyílik

2022.05.18. 14:00

Nemzetközi ünnep részeként nyitja majd meg kapuit a megszépített Csokonai Színház

Gemza Péter (jobb oldalon) nemrég a Debreceni Egyetem Professzori Klubjának tagjait vezette körbe a megújuló Csokonai Színházban | Fotó: Napló-Archív

Fotó: Molnár Péter

Méltó eseménysorral, a X. Színházi Olimpia debreceni programjaival nyílik meg jövő tavasszal a felújított Csokonai Színház – erről Gemza Péter szólt az országos művészeti fesztivál koordinálásával megbízott intézményben, a Nemzeti Színházban május 6-án tartott kerekasztal-beszélgetésen. A rendezvény ötlete csaknem négy évtizeddel ezelőtt született, az elsőt Delphiben tartották a kilencvenes évek közepén, a jövő évi szervezési lehetőségét pedig Magyarország nyerte el. 

A cívisvárosi teátrum igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, az eseménysorozat gondolatisága és az elmúlt kilenc alkalom jelentős alkotóinak szellemisége nagyon erős hívószó számára. Ez egy olyan platform, ahol nemzetközi viszonylatban képviselni lehet azt a magas színvonalú szakmai munkát és szervezési képességet, amit a Csokonai csapata a magáénak tudhat. Számunkra a jövő év a Csokonai Színház történelmi épületének átadásáról szól, amit hatalmas szeretettel vár az egész társulat. Jó látni és érezni, hogy a debreceni színház 158 éves, teljes felújításon átesett épületének újranyitása egy nagyobb, nemzetközi kontextusba kerül. Azt hiszem, ez az intézmény megérdemli, hogy ne csak Debrecenben, hanem országos, sőt nemzetközi szinten is megünnepeljük – fogalmazott. 

A tervek szerint húsvéttól Szent Iván-éjig fog tartani az olimpia, de ezek egyelőre csak sarokpontok, a konkrét dátumokat illetően sok függ a szervezők előtt álló egyeztetésektől. A Csokonai Színház vállalásairól vezetője elmondta, 2023. június elején szervezik meg az országos színházi szemlét, és azt követően adnak majd otthont az AITA nemzetközi amatőr színjátszó fesztiválnak. 

Gemza Péter | Fotó: Napló-archív

Fontos a párbeszéd 

A fővárosi diskurzuson jelen volt Theodórosz Terzopulosz, a fesztivál alapítója, az athéni Attis Színház igazgatója. Az MTI beszámolója szerint azt hangsúlyozta, hogy a Színházi Olimpia embereket békít ki, régit az újjal, a modern művészetet az ősivel, elfogadja a különbözőséget, és párbeszédet generál. 

Gemza Pétert arra kértem, emelje ki a szakma számára leglényegibbet a fentiekből. – A legfontosabb elem szerintem a párbeszéd feltételeinek megteremtése. Nem lehet kibékíteni ellentéteket annak a lehetősége nélkül, hogy találkozzanak, egymás szemébe nézzenek, és őszintén elmondják, mit gondolnak. Egy ilyen horderejű fesztiválnak az a feladata, hogy más dimenzióba helyezze a diskurzust. A cél egy szakmai alap megteremtése, ami nézetektől függetlenül a magyar színházi szakma előremenetelét szolgálja. Olyan iránytű lehetne ez, ami a színházszakmai képzést, a fesztiválokat és az előadások létrehozását illetően is támpont tud lenni. Hiszem, hogy a nemzetközi közeg erős katalizátora lehet annak, hogy megszülessen ez a közös szakmai alap. 

HaBe 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában