Gasztrofesztivál

2022.05.07. 18:53

Közösségi hódolat a százéves receptek előtt

Üstben, kondérban rotyogott a húsos káposzta, porcukor került a túrós rétesre, de pálinkában sem volt hiány szombat délután Fülöpön.

Forrás: Kiss Annamarie

A kevesebb mint kétezer lelket számláló kistelepülés lakói, ki egyedül, ki társaságával szívét-lelkét belefőzte a saját készítésű étkekbe, hogy aztán az ő neve hangozzék el a Legfinomabb étel címének kiosztásakor a Fülöpi Gasztronómiai és Kulturális Fesztiválon. A község tizedik alkalommal rendezte meg a falusi vacsoracsatát idéző kulináris kánaánt. 

Hutóczki Péter, Fülöp polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

A találkozó történetét a megnyitó ünnepségen Hutóczki Péter polgármester idézte fel a közösségi házban. 2010-ben az önkormányzat szervezésében rendezték meg az első fesztivált Fülöpön, a közösség már ekkor bizonyította összetartását. A település lakosságát javarészt katolikusok alkotják, így a szokásos, húsvét előtti negyven napos böjt után mindenki üres bendővel, de nyitott szívvel állt a fülöpi ízek fesztiválján felvonultatott finomságok elé.

Tasó László országgyűlési képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

Tasó László honatya ajándékot is vitt Fülöpre; házi pálinkával járult hozzá a helybéliek jókedvéhez. Köszöntőjében kitért a községet érintő jövőbeli beruházásokra, de felidézte azt is, hogy az elmúlt négy esztendőben Fülöp csaknem egymilliárd forintot kapott. Úgy véli, az ízek fesztiváljának legfontosabb üzenete, hogy olyan ízek kóstoltatnak meg, melyeket a szakácsok nagyszüleiktől, ők pedig a saját felmenőiktől tanulhattak meg. – A legjobb zsűri mindig a család volt, mert a legnehezebb kevés alapanyagból olcsón, finom, kiadós ételt varázsolni – fogalmazott.

Kora délutáni ottjártunkkor belefogtunk ugyan a különböző fogások, ételkompozíciók és süteményfélék számolásába, de hamar fel kellett adnunk: csak jöttek és jöttek az ínycsiklandozó tálcák és sültestálak. Így váltunk biztossá abban, hogy ha szerényen is él a fülöpi közösség, egészen biztosan maguknál rejtegetik valahol a magyar népmeséből ismert terülj-terülj asztalkát.

 SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában