Programajánló

2022.05.09. 12:37

Ideje múzeumba menni!

Ásatásba is betekinthetünk, a régészet csodáit is megismerhetjük májusban a Déri Múzeumban.

A nemrég nagy sikerrel megnyílt Tisza István című múzeumi tárlat is várja a látogatókat

Forrás: Napló-archív

Kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, izgalmas programnapokkal és Závada Péter költővel várja látogatóit májusban a „múzsák otthona”. Eltűnt piacok és régi mesterségek nyomába eredhetünk május 15-én Erdei Nóra idegenvezetővel, aki Séta Holnemvárosban címmel hívja belvárosi sétára az érdeklődőket. Remélhetőleg szerencsét hoz a múzeum közönségének a Péntek 13 és a Tárgyak lázadása elnevezésű program, melyeken szimultán tárlatvezetéssel ismerhetjük meg az „egyediLEG” című kiállítást a Zoltai Lajos teremben. 

Ásatáslátogatás is lesz 

Egy teljes napot érdemes a múzeumi élményekre szentelnünk május 21-én, amikor a Déri-nap programsorozat részeként előadásokkal, harcművészeti bemutatóval, tárlatvezetéssel, valamint felnőtteknek szóló, játékos és interaktív tárlatbejárással is készül az intézmény. Ásatáslátogatást rendeznek, és A csillagos ég lakói címmel régészeti tárlat nyílik Hajdú Zsigmond tárlatvezetésével május 27-én, a régészet napján. 

A szépíró olvas című irodalmi beszélgetéssorozat következő állomásaként Závada Péter költő, drámaíró érkezik a Debreceni Irodalom Házába, ahol Lapis József irodalomtörténésszel beszélget majd. A találkozó következő párosa Kiss Tibor Noé író és Gregor Lilla kritikus lesz. Folytatódik az Elefántfogó című időszaki kiállítás tárlatvezetése; május 25-én Porkoláb Gyöngyi társadalmi-kulturális mediátor, produkciós vezető közreműködésével tekinthetjük meg az illusztrációkat felvonultató tárlatot. 

Időszaki kiállítással mutatkozik be Grela Alexandra illusztrátor, festőművész, akinek alkotásai különleges atmoszférájú gyerek- és szépirodalmi illusztrációk minden korosztály számára. Míg a gyerekek a meseillusztrációkba feledkezhetnek bele, addig a felnőtteket az Ady Endre és Pilinszky János verseihez készült illusztrációk ragadhatják magukkal. A kiállítás július 3-ig látogatható. 

Főhajtás Borbély Szilárdnak 

In memoriam Borbély Szilárd címmel Tamus István azon grafikáiból nyílt tárlat a közelmúltban, melyeket Borbély Szilárd szövegeinek költői-írói világa és a személyes emlékek ihlették. A kiállítás május 29-ig látogatható. 

Holnemváros címmel nyílik a Déri Múzeum és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ közös kiállítása. A Déri Múzeum fotótárának válogatásából kilencven fénykép az egyik legerősebb oldaláról, a várostörténeti képanyagot megmozgatva mutatja be a gyűjteményt. A tárlat másik részében a városlakók ismerősen idegen szemszöge kortárs művészek intuitívan idegen szemszögével egészül ki, amelyben hat, a munkáiban a fényképi emlékezettel már korábban is foglalkozó kortárs alkotó a gyűjteményből választott képekre reflektálva készített műveket az alkalomra – adta hírül nemrég a Déri Múzeum. 

HBN 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában