Fotókkal

2022.05.06. 20:09

A békéért szólt zeneszó péntek este a Nagytemplomban

Szomorú aktualitással, de annál nemesebb céllal csendültek fel a békekoncert dallamai.

Forrás: Kiss Annamarie

Nagyszabású jótékonysági kezdeményezésnek adott otthont péntek délután a Református Nagytemplom.

Az orosz-ukrán konfliktus miatt bajba jutott emberek megsegítésére – ökumenikus összefogással a Debreceni Egyetem kezdeményezésére hívták életre a Békekoncertet, mely a hét utolsó munkanapján másfél órás klasszikus élőzenei koncertsorozattal várta a közönséget.

Kossa György, a Debreceni Egyetem Gróf Tisza István Alapítvány kuratóriumi elnöke először Áder János köztársasági elnöknek, az öt történelmi egyháznak, Papp László polgármesternek, a Debreceni Egyetem polgárainak és az alapítványnak köszönte meg a kezdeményezést. Úgy fogalmazott: test és lélek csak együtt erős, és csak így tud másoknak segítséget nyújtani. Ma a legfontosabb kincs a béke – hangsúlyozta.

Kossa György a pénteki koncerten | Forrás: Kiss Annamarie

Rámutatott arra is, hogy a béke az emberiség legbensőbb értéke, ezért emberi tisztesség és akarat kell ahhoz is, hogy segítsünk a bajba jutottakon, az elesetteken, ami több mint kétezer éve az emberiség legnagyobb vágya.

Üzenjük mindenkinek határon innen és határon túl, hogy akik bajban vannak, soha nincsenek egyedül. Számíthatnak a magyar nemzetre, Debrecen közösségére, ahogy az előző évszázadokban is.

Kossa György végül köszönetet mondott azoknak is, akik a határon innen és túl ezekben a napokban is segítséget nyújtanak.

A békekoncerten közreműködött a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Kamarazenekara, az intézmény tanárai és hallgatói, a Lautitia Kórus Vegyeskara, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Kodály Kórus, valamint a Debreceni Református Kollégium Kántusa.

A hangverseny után Fekete Károly püspök hívta közös imádságra a Nagytemplomban összegyűlteket.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában