Fotókkal, videókkal

2022.04.11. 19:06

Zászlófelvonással, rajzversennyel és kiállítással is ünnepelték a város napját Debrecenben

A Debrecen és a költészet napját köszöntő ünnepségek kedden és szerdán is folytatódnak.

Forrás: Czinege Melinda

A városnapi programsorozat ezúttal már április 8-án elkezdődött: az ifjúsági házban akusztikus koncert volt, mely a szintén április 11-i költészet napja előtt is tisztelgett.


Másnap, a Borsos-villában kézműveskedés, az Ondódi Közösségi Házban Papp József helytörténeti előadása várta az ünneplőket. A Debrecen Helyőrségi Zenekar a Debreceni Református Nagytemplomban adott virágvasárnapi „Dominica Palmarum” koncertet (Dudás Ferenc százados, tábori lelkész igehirdetésével), amely méltó lezárása volt a húsvétot megelőző alkalomnak, és szép felvezetése a hétfői város napjának.


Ekkor, délelőtt 9 órakor az önkormányzat ünnepélyes zászlófelvonást rendezett a Régi Városháza előtt, ahol ugyancsak közreműködött a katonai együttes.


A szervezők a legkisebbekre is gondoltak. Ennek megfelelően a gyerekek nemcsak a zászlófelvonáson vehettek részt, hanem 10 órától a Debrecen színei – A város, ahol élek című aszfaltrajzversenyen is, az Újkerti Közösségi Ház előtt.

Délután az állatkert vezetett állatkerti sétát tartott, amelyen a városhoz kötődő költőkről és írókról (Jókai Mór, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, Csokonai Vitéz Mihály, Fazekas Mihály, Szabó Magda) is megemlékeztek.


A Homokkerti Közösségi Házban a Debreceni cívisházak egykor és most című tárlat nyílt meg a Hajdú-Bihari Megyei Építész Kamara rendezésében. A Déri Múzeumban a középiskolások Nemes Nagy Ágnes-szavalóversenye zajlott a Debreceni Költészeti Fesztivál programjaként.

A nap zárásaként pedig a Méliusz Juhász Péter Könyvtár közönségét az „egy paleolit távirat” című kerekasztal-beszélgetés várta Nemes Nagy Ágnes műveiről, Balajthy Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Kiss Noémi író, kritikus, Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész, Fodor Péter, az Alföld folyóirat szerkesztője, valamint Varga Klári, a Csokonai Színház Jászai-díjas színművésze részvételével.

Forrás: Molnár Péter

A Debrecen város napi programsorozat a következő napokban is folytatódik.

Kedden például kihirdetik Debrecen Város Borait, 15 órától a Demki Józsai Közösségi Ház A költészet és a város napja című ünnepség köszönti a költészet napját és a város napját Bakota Árpád Jászai-díjas színművész közreműködésével. Április 13-án, szerdán 10 órától az Új Városházán a Debreceni dinasztiák – városunk büszke múltja című kiállítást nyitja meg Puskás István alpolgármester és Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke.


HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában