Bartók Tavasz

2022.04.26. 17:47

Világhírű előadók látogatnak el a cívisvárosba

Debrecen – Miskolchoz és Győrhöz csatlakozva – egy országos kulturális programsorozat része lesz holnaptól.

Forrás: Molnár Péter

Immár második alkalommal szervezi meg a Müpa a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos kulturális programsorozatát. Az első alkalom rendhagyónak bizonyult, hiszen a járványhelyzet miatt a streaming felületekre korlátozódott a rendezvény. Idén azonban korlátozások és megkötések nélkül merülhetnek el a világszínvonalú kulturális programtengerben az érdeklődők. Mindezt akár Debrecenben is megtehetik, hiszen szerdától a megyeszékhely is állomását képezi az összművészeti fesztiválnak. Debrecenben öt helyszínen 22 zenei és előadóművészeti produkcióval jelentkezik a programsorozat. A Kölcsey Központ, valamint a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ mellett a Nagyerdei Víztorony, a Dósa nádor tér és a Déri tér ad otthont a komoly-, könnyű- és világzenei koncerteknek, színpadi előadásoknak. A cívisvárosban április 27-én, szerdán indulnak a programok, melyekben megjelenik Bartók szellemisége, és az az alkotói szemlélet, ami több műfajra adoptálva is magas minőséget képvisel.

– Ha mi nem szeretjük az elődeinket, őseinket, akkor az utódaink sem fognak minket annyira szeretni. Amikor Bartók kapcsán gondolkodunk, akkor erre gondolunk. Itt van egy világszerte ismert és elismert zeneszerző, aki Budapesten lakott, de Magyarországon és a Kárpát-medencében élt, gyűjtött. Élete és művészete kapcsolódott a társművészetekhez – emlékeztetett Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Bartók Tavasz alapítója kedden, az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján.

A jövőben még színesebben

Papp László, Debrecen polgármestere arra emlékeztetett: az elmúlt évek gazdasági sikerei után szeretnének a kultúra területén is előre lépni. – A folyamatban lévő kulturális fejlesztéseink, a város jövőbeni kulturális koncepciója egyértelműen ezt a célt tűzi ki maga elé, és a Bartók Tavasz programsorozatba való bekapcsolódásunk kifejezetten jól illeszkedik ehhez a törekvésünkhöz – mondta a városvezető, hozzátéve, bízik benne, hogy jövőre a megújuló Csokonai Színházzal és a megépülő Csokonai Fórummal még színesebb programsorozattal kapcsolódhat be a város a Bartók Tavasz rendezvényébe.

Kuriózum a kínálatban

– Két nagyon nehéz év áll a kultúra mögött és a 2020-as év óta ez az első olyan tavasz, amelyet korlátozások, megkötések nélkül tölthetünk meg programokkal – mondta el köszöntőjében Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki úgy véli, kívánni sem lehetne szebb ünnepét a megújulásnak, mint a Bartók nevét viselő programsorozatot. Mint mondta, a város számára azért is kiemelt jelentőségű az esemény, mert most világhírű előadók és élő legendák hoznak grandiózus produkciókat Debrecenbe. Az ügyvezető a programcsokorból különlegességként kiemelte az április 27-i Igudesman & Joo produkcióját; az élő legenda, Arturo Sandoval kubai jazz trombitás koncertjét; a komolyzene kedvelőinek Szergej Krilov előadását ajánlotta, a hegedűművész a debreceni Kodály Filharmonikusok kíséretében lép fel Debrecenben; az opera szerelmeseinek pedig Ramón Vargas énekes produkcióját. Szavai szerint abszolút kuriózumnak számít a programkínálatban a Mihály – egy város kísértetei produkció.

Kultúra lóg a falon is

A különleges programokból ízelítőt is kaphattak kedden délután a sajtó munkatársai. A kínálatban szereplő Bandaloop tartott bemutatót, így nem mindennapi élménnyel záródott a tájékoztató. A vertikális táncprodukció résztvevői a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ falát színpadnak használva, a tetőről ereszkedtek le és mutatták be performanszukat.

Thomas Cavanagh, a BANDALOOP ügyvezető igazgatója és producere nagy örömmel látogatott újra Magyarországra. Elmondta, hogy a táncprodukciójuk a történelmi, a modern, a városi és a zöldövezetbeli helyszínekhez alkalmazkodik és azokra reflektál, emellett tiszteletben tartja a természetet, a közösséget és az emberi szellemet egyaránt.

– Az elmúlt 25 évben több mint 300 helyszínen és több mint 30 országban jártunk a Bandalooppal. Fontosnak tartom, hogy most Magyarországon, Debrecenben léphetünk fel, az itteni tér fantasztikus lehetőséget kínál nekünk – osztotta meg.

A különleges produkció sokak tetszését nyerte már el az évek alatt, de nem is csoda, hogy a lélegzetállító produkcióik igen népszerűnek számítanak. Ettől függetlenül érdekes, hogy az előadásokra jegyet váltókon kívül mindig akad olyan, aki mint mit sem sejtő járókelő botlik bele az épületek falain, több méter magasságban lógó művészekbe, akik játszi könnyedséggel táncolnak el sok esetben mély üzenetet hordozó, perspektívaváltó performanszt. Az ügyvezető szerint azok csodálják leginkább a munkájukat, akik nem is feltétlenül a már kész előadást, hanem csak egy próbafolyamatot látnak, váratlanul. A Debrecenben látható előadásuk egyfajta szövődést jelenít majd meg. A MODEM épületének fala így most mint egy képzelt szövőszék lesz jelen, amelyben a különböző szálakból az összetartozás szövevényét alkotják meg a közönség szeme láttára a táncosok. 

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában